Forse winstdaling Buhrmann, maar optimisme over VS

Buhrmann, 's werelds grootste handelaar in kantoorartikelen, heeft opnieuw een forse winstdaling bekendgemaakt. Het bedrijf uit Amsterdam boekte in het tweede kwartaal een nettowinst van 1,9 miljoen euro, een daling van 90 procent.

Buhrmann heeft al ruim twee jaar last van de economische malaise in de Verenigde Staten, waar klanten fors bezuinigen en snijden in het personeelsbestand. Hierdoor bestellen ze minder artikelen als paperclips en kantoormeubilair. Topman F. Koffrie was vanmorgen echter voorzichtig optimistisch over de ontwikkelingen in de VS, waar Buhrmann de helft van zijn omzet vandaan haalt en waar de autonome omzet in het tweede kwartaal voor het eerst in negen kwartalen niet daalde.

De totale omzet van Buhrmann daalde met 17 procent in het tweede kwartaal naar 2,1 miljard euro, met name door de zwakke dollar. De bedrijfswinst voor afschrijvingen nam af met 58 procent tot 14,6 miljoen euro. Alle divisies boekten een lagere omzet en winst. Buhrmann gaf geen prognose voor 2003 en Koffrie zei dat het onwaarschijnlijk is dat het bedrijf dit jaar nog met een winstverwachting komt, omdat de situatie op de markten van Buhrmann nog zo onzeker is.

De situatie in de VS lijkt langzaam te verbeteren. Koffrie zei dat hij denkt dat de bodem is bereikt. ,,Ik zie geen uitbundige groei, maar wij verwachten wel dat de autonome omzet voor de kantoorartikelen in de VS in de tweede helft van 2003 iets hoger zal zijn dan vorig jaar'', aldus Koffrie. De Amerikaanse klanten bestellen nog altijd minder, maar de krimp wordt steeds kleiner en Buhrmann weet nieuwe klanten binnen te halen. De problemen in Europa worden echter groter, nu de recessie op het continent steeds verder om zich heen grijpt. ,,We zien in Europa nu gebeuren wat er twee jaar geleden in de VS gebeurde. Ik denk dat de recessie hier even diep zal zijn.'' De uitwerking op Buhrmann zal minder groot zijn, omdat de divisie Office Products Europa/Australië 15 procent van de omzet binnenbrengt.

Buhrmann reorganiseert om de problemen het hoofd te bieden. Er zijn dit jaar al duizend banen geschrapt. Dat zullen er rond de 1.400 worden, enkele honderden meer dat gepland. Er verdwijnen vooral banen in de VS. Buhrmann heeft 23.663 werknemers.