Ex-verdachte in hongerstaking

Een van de vrijgesproken moslims uit het recente terrorismeproces is sinds begin deze week in hongerstaking. In een verklaring stelt de man, K. al-M. dat hij sinds zijn vrijspraak op 5 juni ten onrechte in vreemdelingenbewaring wordt gehouden. Hij wil doorgaan met de hongerstaking ,,tot de dood of het verlaten van de gevangenis''.

Een woordvoerder van het ministerie van Justitie bevestigt dat de man wordt vastgehouden, in afwachting van uitzetting naar zijn land van herkomst. Volgens de woordvoerder verblijft hij illegaal in Nederland. ,,De betrokkene verleent geen medewerking om zijn land van herkomst te bevestigen. Zolang daar geen zekerheid over bestaat, kunnen we hem niet uitzetten.'' De advocate van de man, C. Zuur, was vanochtend niet bereikbaar voor commentaar.

Een bekende van de man, die niet met name genoemd wil worden, zegt dat al-M. al twee jaar de status van asielzoeker heeft, en vijf maanden geleden in Eindhoven is getrouwd met een Nederlandse vrouw. Bij de gemeente wil men dit uit privacy-overwegingen niet bevestigen. Volgens de bekende is de man afkomstig uit Libië, en bestaat daarover geen misverstand bij de Nederlandse autoriteiten. In zijn verklaring stelt de hongerstaker dat hij in bezit is van `officële verblijfspapieren'. Omdat hij niet verwacht dat zijn actie zal leiden tot zijn vrijlating, denkt hij te zullen overlijden.

Al-M. is een van de twaalf vermeende moslim-extremisten die in juni werd vrijgesproken van ondermeer `het verlenen van hulp aan de vijand in tijd van oorlog'. Een aantal verdachten steunde de Talibaan en Al-Qaeda door Nederlandse moslimjongeren te rekruteren voor de jihad, aldus het openbaar ministerie.

De rechtbank oordeelde echter dat de verdenkingen van het OM te sterk leunden op informatie van de Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (AIVD). Die informatie kan niet worden beoordeeld op herkomst en feitelijke juistheid, aldus de rechtbank, en kan dus niet dienen als grond voor een veroordeling.