EN VERDER

Excursie Amelisweerd

Op zondag 10 augustus organiseert Architectuurcentrum Aorta een excursie onder leiding van een gids over landgoed Amelisweerd. Een groot deel van Amelisweerd is aangelegd in de middeleeuwen aangelegd als park dat onderdeel uitmaakte van drie verschillende landgoederen. Amelisweerd dankt zijn naam aan Amelis de Insula, een ridder die zich in 1224 aan de Kromme Rijn vestigde. Het landgoed wordt geflankeerd door de landhuizen Nieuw Amelisweerd en Rhijnauwen. Naast een beknopte geschiedenis van de landgoederen gaat de excursie in op de hedendaagse bestemmingen van dit soort 17e eeuwse landhuizen, inclusief een bezoek aan de gemeenschappelijke ruimtes in Nieuw Amelisweerd.

Landgoedexcursie Amelisweerd o.l.v. de gids Arjen Meurs. Start 11u Bezoekerscentrum Oud Amelisweerd Koningslaan 11A. Deelname excursie €7,50. Duur circa 1,5u. Reserveren (tot en met zaterdag 9 augustus) tours@aorta.nu of telefonisch (030-2321686 of aan de balie van Aorta. Wo t/m vr 12-17u en zat 13-17u. Achter de Dom 14 Utrecht.

Rondvlucht Flevoland

Het Nationaal Luchtvaart-Themapark Aviodrome op de Luchthaven Lelystad, dat in het najaar wordt geopend, organiseert diverse rondvluchten boven en rondom Flevoland. De vluchten, die worden gemaakt met historische Dakota, gaag onder meer over bekende publiekstrekkers van Flevoland zoals Six-Flags, het Veluwemeer, Urk, de Bataviawerf en Bataviastad. Ook zijn er verschillende Flevolandse musea vanuit de lucht te bewonderen: het Sportmuseum Olympion en het Nieuw Land Poldermuseum bijvoorbeeld. Andere themavluchten zijn de 'Zuyderzeeroute' waarbij de Dakota uit de jaren veertig over de voormalige Zuiderzeehavens vliegt.

Rondvlucht in Dakota vanaf €79. Elk weekeinde tot en met 6 sept. Inl 0320 289860 (Daniëlle Dekker van Aviodrome) of via info@aviodrome.nl

Heksenfeest

In de kasteeltuin van Oud-Valkenburg wordt op zaterdag 9 augustus een heksenpreuverie georganiseerd. Tijdens deze avond die om 21u start, worden heksenhapjes en drankjes als heksenvingers, zebrabrood, kruidenthee en vlierbloesemdrank geserveerd. Ook kunnen bezoekers hun hersens pijnigen met een bijzondere opdracht. Om heksen hangt een waas van geheimzinnigheid. In het verleden werden in Valkenburg en vele andere Limburgse plaatsen verhalen verteld over vrouwen, die zich bezighielden met magie en kruidengeneeskunst. Veelal werden deze vrouwen als verschoppelingen van de maatschappij beschouwd en soms door de overheid vervolgd en om het leven gebracht. In de kasteeltuin staan heksenkruiden en oude medicinale planten. Bezoekers worden bij binnenkomst door de heksen gezalfd en mogen een wens verbranden. Daarna kunnen zij zich een bezoek brengen aan de verschillende stands. Voor de kinderen zijn er spelletjes als spin happen en ballen gooien en er is een magische puzzeltocht uitgestippeld.

Heksenpreuverij op 9 aug om 21 u. Kaarten €11 volw €9 kinderen incl hapjes en drankjes. Overige consumpties kosten €1. Voorverkoop Postkantoor te Valkenburg en aan de kassa van de kasteeltuin of Tel bij Marieke Maessen (043-6013312).

Openlucht Filmfestival

Van donderdag 14 t/m zaterdag 23 augustus wordt het 12de Openlucht Filmfestival in Park Berg & Bos Apeldoorn gehouden. Het filmdoek is met 12x20 meter het grootste uit Nederland en biedt iedere bezoeker beeld en geluid van bioscoopkwaliteit. Tevens zijn er mogelijkheden om op het festivalterrein iets te drinken en te eten te kopen. Er zijn 2.500 bioscoopplaatsen op een open plek midden in het bos waar onder andere The Lord of the Rings, Harry Potter, De Tweeling en James Bond worden vertoond. Nieuw is dit jaar de mogelijkheid om voorafgaand aan de filmavond tegen betaling in een filmtent deel te nemen aan een dinerbuffet. Tevens zijn er mogelijkheden om op het festivalterrein iets te drinken en te eten te kopen. Het festival wordt afgesloten met een traditionele voorpremière af.

Filmfestival 14 t/m 23 aug in Natuurpark Berg & Bos, J.C. Wilslaan 21. Start films 21u30. Entree €8. Start diner 19u30 (€25 film + diner). Inl Apeldoorn, www.parkbergenbos.nl of www.openluchtfilmfestival.nl

Literaire Zomer

Tot en met 27 augustus vinden er in het kader van het Duits-Nederlands festival Literaire Zomer zeven voorstellingen plaats in Roermond en Venlo. Het thema van het festival is Over zee/Übers. Op 12 aug (20u) met Margriet de Moor / Rita Vrij. TheaterHotel De Oranjerie, Kloosterwandplein 12/16. Inl 0475-391491.

Literatuurmiddag

Rondom het multidisciplinaire kunstenfestival Autour de Vincent vindt op 10 augustus om 14u een literatuurmidag plaats met Luuk Koelman, Erik Vlaminck, Yvonne Né, Kader Abdolah, Hans den Hartog Jager, Dichters Dansen Niet en Ronald GiphartCentrum.

Centrum van Zundert. Inl www.rotor-zundert.nl & info@rotor-zundert.nl