Duynhoven blijft aan in Nw-Zeeland

De Nieuw Zeelandse onderminister van Energie en Transport, Harry Duynhoven, mag aanblijven. Duynhoven verloor gisteren weliswaar zijn parlementszetel omdat hij stappen had genomen zijn Nederlandse nationaliteit terug te krijgen, maar zijn Labourpartij jaagt met steun van coalitiepartners een noodwet door het parlement die het aannemen van een buitenlandse nationaliteit niet langer bestraft met uitzetting uit het parlement.

De nauwelijks Nederlands sprekende Duynhoven is geboren in Nieuw Zeeland en heeft een Nederlandse vader. Daardoor bezat hij ook de Nederlandse nationaliteit die in 1995 verloren ging. De Nederlandse wet bepaalde dat emigrantenkinderen met een buitenlandse nationaliteit hun Nederlanderschap verloren wanneer ze na hun achttiende tien jaar lang niet in Nederland hadden gewoond. Een recente wetswijziging in Nederland geeft hun de mogelijkheid de Nederlandse nationaliteit terug te krijgen.

Duynhoven wilde de Nederlandse nationaliteit terug te willen hebben omdat hij zijn Nederlandse afkomst koestert. Hij zegt dat zijn drie kinderen met een Nederlands paspoort in de toekomst meer mogelijkheden hebben in Europa te verblijven. ,,Mijn eerste prioriteit ligt echter hier. Ik ben in Nieuw Zeeland geboren en opgegroeid. ''

De regering van wil met de voorgestelde wetswijziging verspilling van geld en energie voorkomen. Volgens Duynhoven zijn er ten minste 35 parlementsleden die naast de Nieuw Zeelandse ook een andere nationaliteit hebben. ,,Elke keer als ze hun buitenlandse paspoort verlengen, zouden ze onder de oude wet ook hun parlementszetel verliezen. Ik ergerde me eraan dat zij hun mond hielden.''. In zijn werkkamer staat nu ook de Nederlandse vlag

    • Hans van Kregten