DUITSLAND

Barokke opera's

Al 350 jaar bloeit de opera in Duitslands zuidelijke metropool, waarmee München na Venetië de oudste muziektheaterstad van Europa is. De eerste opera-opvoering in München, uit het jaar 1653, was Maccioni's `L'arpa festante' in de Wittelsbachse Residentie. Het werk krijgt een nieuwe opvoering tijdens de Münchner Opernfestspiele, die al volop aan de gang zijn. Sommige hoogtepunten moeten nog komen. Zoals `Catone in Utica' van Ferrandini: een tragedie over de Romeinse staatsman Cato waarmee het barokke Cuvilliés-theater eens werd ingewijd.

Münchner Opernfestspiele t/m eind okt in diverse theaters; inl 0049-8921851920.

Russische schilders in Parijs

Parijs was een kruispunt van westelijke en oostelijke avantgardes, in het bijzonder voor Russische kunstenaars, begin twintigste eeuw en na de Tweede Wereldoorlog. Over de grenzen heen beïnvloedde men elkaar. Russische kunstenaars die naar Parijs kwamen deden daar inspiratie op die zij op geheel eigen wijze verwerkten, om dan zelf weer in te werken op de Parijse kunst. De tentoonstelling `Russisch Paris 1910-1960' brengt die wederzijdse beïnvloeding in kaart. De expositie werd door het Nationale Russische Museum in St Petersburg ter ere van het 300-jarig jubileum van die stad ontwikkeld. Buiten Rusland is ze uitsluitend in Parijs te zien – en in het Wuppertalse `Von der Heydt-Museum'.

Russisch Parijs 1910-1960, Von der Heydt-Museum, Turmhof 8, Wuppertal di-zo 11-18u, do 11-20u. Inl 0049-2025636231 of www.von-der-heydt-museum.de.

Uitzicht op de Mount Everest

Het is vijftig jaar geleden dat de Mount Everest voor het eerst werd beklommen, en de bergreus blijft betoveren. Over de beklimmingsgeschiedenis van deze weerbarstige berg in de Himalaya gaat de tentoonstelling `8848 Everest'. In het middelpunt staat het werk van `Yadegar Asisi': het grootste 360-graden-panorama ter wereld, dat de toeschouwer de illusie geeft aan de voet van de Everest-top te staan.

Op een zeven meter hoog podium, middenin de Gasometer van Leipzig, heeft de bezoeker een adembenemend uitzicht op de bergwereld van de Himalaya.

`8848 Everest - ein Berg zwischen Tradition und Faszination', t/m 31 dec Gasometer Süd-Ost in Leipzig. Di-zo 10-20u, inl 0049-3411213388 of www.8848everest.de.

Expressionisme van Willy Jaeckel

Het `Bröhan-Museum' in Berlijn wijdt aandacht aan de Duitse schilder Willy Jaeckel (1888-1944).Hij begon zich door de schok van de Eerste Wereldoorlog op de felle manier van de expressionisten uit te drukken en tot die kunststroming wordt hij dan ook gerekend. Maar tegelijk bleef hij een kind van het fin de siècle en van de jugendstil. Met deze beweging deelde hij de belangstelling voor religie, esoterische visioenen en mythes.

Expressionisme van Willy Jaeckel, t/m 31 aug aan de Schlossstr. 1a in Berlijn. Di-zo 10-18u; inl 0049-30-32690600.

Pelgrims in Euskirchen

In het jaar 44 na Christus stierf Jacobus de Oudere de martelaarsdood. Volgens de overlevering werden zijn beenderen in de negende eeuw in Santiago de Compostela ontdekt. Die stad hoort sindsdien bij de drie grootste pelgrimsoorden van de christelijke wereld. Het netwerk van de Jacobspelgrims verbreidde ideeën over kunst en wetenschap, het bevorderde de handel en vormde op zijn manier het Europa dat we vandaag de dag kennen. In het museum in Euskirchen, dat aan de `Via colonensis' ligt, vertellen miniaturen, sculpturen, geschriften en gebruiksvoorwerpen iets over de begintijden van de route.

Pelgrims in Euskirchen, t/m 14 sept in het Stadtmuseum van Euskirchen, Kirchstr. 12. Inl 0049-2251970386 of www.euskirchen.de.

En verder

Taubertal-Festival met HIM, Blackmail, Cardigans ea, van 8 t/m 10 aug op de Eiswiese, Rothenburg ob der Tauber: www.taubertal-openair.de; Das grosse Hasenstück, 7000 hazen t/m 17 aug op de grote markt van Neurenberg nav het Dürer-schilderij `Das grosse Rasenstück' 0049-91123360; Tanz im August, met drie wereldpremières, t/m 30 aug in Berlijn 0049-305666533; foto's van Claudia Schiffer, Brigitte Bardot en andere mooie vrouwen gemaakt door ex-playboy Günter Sachs t/m 21 sept in het Museum für Kunst und Gewerbe, Hamburg, 0049-40428542732; Five Angels, installatie van Bill Viola t/m 5 okt in de Gasometer in Oberhausen: www.5angels.net;