Doodstraf voor dader aanslag Bali

Een Indonesische rechtbank heeft vandaag een van de hoofdverdachten van de bloedige bomaanslag op twee discotheken op Bali ter dood veroordeeld. Bij de aanslag, in oktober vorig jaar, vielen 202 doden.

De rechtbank op Bali oordeelde dat de man, automonteur Amrozi bin Nurhasyim (41), schuldig is aan de planning, voorbereiding en hulp bij de uitvoering van de aanslag, de grootste in de Indonesische geschiedenis. Het is het eerste vonnis in een reeks zaken tegen de `Balibombers', onder wie twee broers van Amrozi. De doodstraf wordt in Indonesië voltrokken door een vuurpeloton.

Na het vonnis brak er gejuich los onder de honderden toeschouwers in de rechtszaal, waar zich, behalve belangstellende Balinezen en journalisten, ook overlevenden van de aanslag en familieleden van slachtoffers bevonden. Veel van de slachtoffers waren buitenlandse toeristen. Op de publieke tribune waren velen – vooral Australiërs en Amerikanen – in tranen. Amrozi zelf stak als reactie op het vonnis zijn rechtervuist omhoog en nam zijn kalotje af. Toen de rechter de zitting met een hamerslag beëindigde en er applaus klonk in de zaal, keerde Amrozi zich met een brede grijns naar het publiek en stak zijn beide duimen op. Hij bleef lachen terwijl hij door twee politiemannen werd afgevoerd.

Amrozi heeft in juni voor de rechtbank zijn betrokkenheid bij de aanslag toegegeven, maar niet dat hij deel uitmaakt van Jema'ah Islamiyah (JI), een regionaal netwerk van radicale moslims. Tijdens zijn jarenlange verblijf in Maleisië kwam hij in aanraking met radicale moslimkringen. Tussen 1991 en 1994 vocht hij in Afghanistan.

Het woord `doodstraf' viel om vier uur 's middags (lokale tijd), nadat de vijf rechters vanaf negen uur 's ochtends om beurten het 300 bladzijden tellende vonnis en de overwegingen daarbij hadden voorgelezen. Rechter I Made Karna zei: ,,Beklaagde is op wettige en overtuigende wijze schuldig bevonden aan de uitvoering van een terreurdaad.' De rechtbank repte van een `buitengewone misdaad', waarmee ,,onnoemelijk menselijk leed is aangericht en die ernstige schade heeft toegebracht aan de nationale economie'.

De uitspraak komt twee dagen nadat in de Indonesische hoofdstad Jakarta een zware autobom voor het Marriott Hotel is ontploft. Hierbij vielen ten minste tien doden en bijna 150 gewonden. Volgens een Singaporese krant is die aanslag opgeëist door Jema'ah Islamiyah.

De politie en het openbaar ministerie beschouwen de plegers van de aanslag op Bali als leden van het JI-netwerk, hoewel de verdachten dat nooit hebben bevestigd. Indonesië kreeg al voordat de `Bali-bommen' afgingen kritiek van de buurlanden en van de VS, omdat het `te zacht' zou zijn jegens terroristen in eigen land.

Het OM heeft behalve tegen Amrozi ook de doodstraf geëist tegen Abdul Aziz, alias Imam Samudra, die wordt beschouwd als het brein achter de aanslag op Bali.

    • Dirk Vlasblom