`De heftigheid van de reacties op de verklaring van het Vaticaan roepen de sfeer op van antipapisme.'

Kindertjes! Er is in de wereld geen gebrek aan. Miljoenen zijn er die nauwelijks een hap te eten hebben en die voortijdig creperen. Er zijn soldaten-kinderen en kinderhoeren, niet te tellen. Pas nu er een tekort dreigt aan katholieke kindertjes krijgt het Vaticaan het benauwd. Kardinaal Ratzinger – waarom dragen verkeerde Duitsers altijd zulke namen? – vaardigde een oekaze uit tegen het homohuwelijk in het bijzonder en de homo in het algemeen.

Niet zomaar een verkeerde-Duitser-meninkje, nee, een bevel aan alle katholieken in de wetgevende organen van de wereld.

In plaats van genadig kamerschermen en ouwe lappen aan te dragen om hun onsmakelijke en kwijlende chef aan het gezicht te onttrekken laten de ultraconservatieven van het Vaticaan hun tanden zonder tanden zien. 't Is weer hetzelfde deuntje. Kindertjes, kindertjes! Er mag geen tekort ontstaan aan roomse kindertjes. Kindertjes horen bij een paap als schimmel bij een natte kelder.

De enige vernieuwing die tot het Vaticaan doordrong is dat ze het woord homohuwelijk durven uit te spreken. Ratzinger laat het om de haverklap vallen. `Homohuwelijk' – het klinkt als wapen in de strijd ook veel eigentijdser dan periodieke onthouding en spiraaltje. Zelfs in de binnenlanden van Brazilië kunnen kardinalen daar niet meer mee aankomen.

(Waar is in godsnaam het spiraaltje gebleven?)

Het homohuwelijk vormt `een bedreiging voor de samenleving', blaft commandant Ratzinger. Vooral staat het de productie in de weg van kindertjes die – stel je voor – rooms hadden kunnen zijn. Voor paus en pastoor, kardinaal en deken is iedere

homo een wandelend condoom. Met dubbele schrik kijken ze naar twéé van zulke types. Daar kunnen geen kindertjes van komen.

Geen katholiek wetgevend orgaan in Nederland dat zich iets van Ratzinger aantrok. Maxime Verhagen, volgens de krant 'de hoogste katholieke politicus in het land', liet weten: `Katholieke politici voelen zich niet door het Vaticaan aangesproken.' Kathleen Ferrier, woordvoerder familie- en gezinsbeleid voor de CDA-fractie, sprak: `Het homohuwelijk past bij ons land, het is een wettelijk recht dat ik erken.' Zelfs Norbert Schmelzer, antieke knuffelkatholiek en heilige roomse koe, bekende: `Ik ben het persoonlijk niet met het Vaticaan eens.'

Had je deze mensen op het oog, brave Wagemaker, toen je schreef dat geen katholiek zich mag onttrekken aan `de morele eisen die zijn levens-overtuiging met zich brengt'? Het kan haast niet anders.

De kardinalen en bisschoppen zwegen als het graf. Onder die lui huist vanouds weinig dapperheid. Alleen jij, Wagemaker, deken van West-Friesland, verhief je stem om afvalligen als Verhagen, Ferrier en Schmelzer op hun plicht te wijzen. De heftigheid van hun reacties op de verklaring van het Vaticaan beviel je maar matig. Katholieken die het Vaticaan uitlachen moeten een deken wel een doorn in het oog zijn.

Wie had ook kunnen denken dat antipapisme nog eens de beleidslijn van het CDA zou worden?

    • Gerrit Komrij