Boten zinken door wind bij olympische test

De harde wind heeft de eerste officiële test op de olympische roeibaan in Griekenland flink beïnvloed. Op de openingsdag van de wereldkampioenschappen voor junioren zonken gisteren vier boten. Onder anderen de bemanningen van de Britse en de Amerikaanse acht moesten hun zinkende boot verlaten. De wedstrijden van vandaag werden als gevolg van de harde wind afgelast.

,,Dit waren de slechtst mogelijke weersomstandigheden'', aldus Vassilis Likomitros, binnen het organisatiecomité (ATHOC) verantwoordelijk voor het roeien. Hij maakt zich echter geen zorgen over het verloop van het olympische roeievenement op het complex in Schinias, in een kustgebied aan de Egeïsche Zee ongeveer dertig kilometer ten noordoosten van Athene waar het altijd waait. De Olympische Spelen vinden volgend jaar eveneens in augustus plaats.

Door de slechte omstandigheden werd de start van de wedstrijden al met twee uur vervroegd naar half zeven in de ochtend. Volgens Likomitros zouden de races tijdens de Spelen kunnen worden onderbroken om `ruimte te maken' voor de wind. Gisteren waaide de noordenwind met een snelheid van 51 kilometer per uur over de 2.000 meter lange baan. Later in de maand worden kanowedstrijden op de baan gehouden.

De roeifederatie en het ATHOC hebben nog overwogen bomen rond de baan te planten om de invloed van de wind te verminderen. Maar deze optie is vervallen omdat alleen de teams die direct achter de bomen zouden roeien hier profijt van zouden hebben.

Het roeievenement is de eerste in een reeks van testwedstrijden deze maand met het oog op de Zomerspelen van volgend jaar. Accommodaties worden beproefd en personeel kan de nodig ervaring opdoen. Aan het WK roeien voor junioren doen vijfhonderd roeiers uit 45 landen mee.

,,Als je zulke golven ziet en af en toe die kleine schuimkoppen, dan weet je dat de wind te hard is om te roeien'', zei Anita DeFrantz, vice-voorzitter van de wereldroeifederatie (FISA) en lid van het Internationaal Olympisch Comité (IOC). De Amerikaanse is tevens oud-roeister. ,,Het is een goeie baan, maar misschien is hij niet in de goede richting gelegd'', zei Monica DeLuca, manager van de Italiaanse roeiploeg.

Behalve roeien en kano staan deze maand in Griekenland testwedstrijden op het programma voor boogschieten, paardensport, beachvolleybal, wielrennen en zeilen.