Aegon ziet winst stijgen naar 466 mln

Aegon heeft in het tweede kwartaal zijn winst verdrievoudigd tot 466 miljoen euro. De verzekeraar profiteert van de aantrekkende beurs en minder bedrijfsdebacles.

Dat heeft het concern vanmorgen bekendgemaakt. Volgens Aegon zijn de vooruitzichten aan het verbeteren. Maar het concern vindt de marktomstandigheden nog te onzeker om een winstprognose te geven.

De nettowinst steeg van 146 miljoen naar 466 miljoen (30 cent per aandeel), voornamelijk als gevolg van het treffen van minder voorzieningen. In het afgelopen kwartaal trof de verzekeraar 126 miljoen euro aan voorzieningen voor kredietrisico's in de Verenigde Staten. In dezelfde periode vorig jaar zette Aegon nog 294 miljoen opzij.

Daarnaast werd in de maanden april, mei en juni niet meer versneld afgeschreven op de kosten van verkochte verzekeringspolissen. In het tweede kwartaal van vorig jaar nam Aegon een eenmalige last van 318 miljoen euro voor verkochte polissen. Daarnaast reserveerde het concern toen 171 miljoen euro voor verkochte verzekeringsproducten die een vaste uitkering garanderen.

Bestuursvoorzitter Don Shepard zei vanochtend dat de lagere dollar zorgde voor forse valutaverliezen bij Aegon dat meer dan de helft van zijn winst in de Verenigde Staten behaalt. Het concern moest het afgelopen kwartaal hierdoor 506 miljoen euro afboeken op het eigen vermogen. In het eerste kwartaal bedroegen de valutaverliezen 539 miljoen. Daarmee komt het valuta-effect over het eerste halfjaar uit op 1.045 miljoen euro negatief.

Financieel directeur Jos Streppel zei tevreden te zijn over de huidige financiële gezondheid van Aegon. ,,Daarom keren we ook een deel van de winst in contanten uit.''

Aegon wilde nog niet reageren op de voorstellen die de commissie-Tabaksblat vorige maand deed om goed ondernemingsbestuur te bevorderen. Tabaksblat stelde onder meer voor dat professionele beleggers als Aegon op aandeelhoudersvergaderingen komen en hun stem laten gelden. ,,Wij gebruiken ons stemrecht al in Amerika en Engeland'', zegt Streppel. ,,In Nederland doen we dat formeel nog niet. We beraden ons op de voorstellen van Tabaksblat en hebben tot begin september de tijd om daarop te reageren.'' Tabaksblat is president-commissaris van Aegon.

Geruchten over verkoop van Scottish Equitable, een verzekeringsdochter in het Verenigd Koninkrijk, verwees topman Shepard naar het rijk der fabelen. ,,Er is in het geheel geen discussie over verkoop. Wij zijn sterk gecommitteerd aan Scottish Equitable.''