`Actie tegen Microsoft biedt perspectief'

Concurrenten van Microsoft zijn opgelucht. De harde aanpak door Brussel kan `het landschap van de software-industrie herscheppen'.

Door Microsoft hard aan te pakken kan de Europese Commissie volgens advocaat Thomas Vinje ,,het landschap van de software-industrie herscheppen''. Zijn advocatenkantoor Morrison & Foerster werkt in Brussel voor Microsofts concurrenten, zoals Yahoo, Oracle, Apple, Netscape, Nokia en Sun Microsystems. Vinje vindt de mededeling van de Europese Commissie over ,,harde bewijzen'' van Microsofts misbruik van zijn dominante marktpositie in personal computers dan ook ,,extreem belangrijk''.

Maar het belangrijkste is volgens Vinje dat Eurocommissaris Mario Monti (Mededinging) de zaak tegen Microsoft nu echt wil doorzetten, ook al krijgt Microsoft nog de kans om binnen een maand te reageren. Al twee keer eerder waarschuwde de Commissie dat Microsoft zijn machtspositie misbruikte, maar zij kondigde toen nog geen actie aan. Zo'n actie is volgens Monti's woordvoerder een kwestie van ,,enkele maanden''.

De Europese Commissie eist nu dat Microsoft een eind maakt aan de koppeling van zijn pc-besturingssysteem Windows aan zijn Media Player software voor audio en video. Ook moet Microsoft ruimte geven aan concurrenten op de markt van goedkope servers – computers gebruikt in kantoornetwerken – door interface-codes prijs te geven. En dat alles op straffe van een boete die volgens de Europese mededingingsregels kan oplopen tot maximaal 10 procent van de omzet, wat overeenkomt met ongeveer 3 miljard dollar.

,,Het koppelen van producten is altijd Microsofts meest effectieve wapen geweest als producten van de concurrent op de markt dreigden te komen'', zegt Vinje. ,,Daardoor ook kan Microsoft elke maand een miljard dollar winst maken.'' Volgens de advocaat schept de aankondiging van de Commissie ,,echt een precedent''.

De maatregelen komen mogelijk te laat voor concurrerende producten voor Microsofts Media Player, omdat deze al bijna helemaal van de markt zijn gedrukt. Maar voor een reeks andere concurrerende producten ontstaat volgens Vinje een ,,nieuw perspectief''. Hij wijst op Microsofts instant messaging, een systeem voor communicatie, waar AOL en Yahoo willen concurreren, en op software voor video-editing.

De woordvoerder van Monti onderstreepte gisteren dat de eisen van de Commissie verder gaan dan die in de recente Microsoft-zaak in de VS. De Amerikaanse zaak eindigde uiteindelijk met een schikking en was daarom volgens advocaat Vinje ,,betekenisloos en zonder effect op de markt''. De uitkomst werd volgens hem ook sterk politiek bepaald, omdat de regering van president Bush een minder harde aanpak wenste dan die van zijn voorganger Clinton.

De betekenis van de Europese opzet zit volgens Vinje in de eis dat Microsoft zijn beleid aanpast. ,,Microsoft zou wel 5 miljard dollar willen betalen als het zijn gedrag kon voortzetten. Dan zouden de champagneflessen open gaan.'' Een woordvoerder van Microsoft zei gisteren dat het bedrijf het onderzoek ,,zeer serieus'' neemt.

De Commissie heeft volgens ingewijden voor een grondige aanpak gekozen, omdat zij zich na eerdere terechtwijzingen door de rechter in andere zaken geen mislukking kan veroorloven. Advocaat Vinje kan zich niet voorstellen dat de Commissie alsnog zal terugdeinzen. ,,Want dan kun je je afvragen wat nog het nut is van Europese mededingingswetgeving voor de hightechsector.''

    • Hans Buddingh'