ABN Amro maakt een winstsprong

ABN Amro heeft het tweede kwartaal volop geprofiteerd van kostenbesparingen, lage rente en explosief groeiende Amerikaanse hypotheekmarkt. Nederlands grootste bank verwacht dit jaar zeker 15 procent meer winst dan vorig jaar.

Dat heeft ABN Amro vanmorgen bekendgemaakt in een toelichting op de halfjaarresultaten. Over 2002 realiseerde het concern een nettowinst van 2,4 miljard euro. Vooral dankzij het florerende hypotheekbedrijf, minder voorzieningen en kostenverlaging zag de bank zijn nettowinst in het tweede kwartaal toenemen met 46,4 procent tot 782 miljoen euro.

Bestuursvoorzitter Rijkman Groenink toonde zich vanmorgen optimistisch over de rest van dit jaar. Begin 2003 onthield hij zich, onder invloed van de mondiale economische malaise en de oorlog in Irak, van een prognose.

Groenink signaleerde vanmorgen ook lichte tekenen van herstel van vooral de Amerikaanse economie. ,,Het voorzieningenniveau [de stroppenpot voor slechte leningen] is gedaald, een ontwikkeling die doorgaans vooruit loopt op economisch herstel.'' In de eerste helft van dit jaar heeft de bank in totaal 648 miljoen euro opzij moeten zetten voor slechte leningen, 33 procent minder dan in dezelfde periode van vorig jaar.

Andere beursgenoteerde ondernemingen die vanmorgen hun halfjaarresultaten presenteerden toonden zich ook voorzichtig optimistisch over de toekomst. Buhrmann, 's werelds grootste distributeur van kantoorartikelen, meent dat het dieptepunt voorbij is in de Verenigde Staten. ,,Ik verwacht nu geen uitbundige groei, maar ik denk dat de bodem is bereikt'', aldus bestuursvoorzitter Frans Koffrie. Buhrmann voelt het net als ABN Amro direct in zijn zakenvolume wanneer de economische activiteiten aantrekken.

Verzekeraar Aegon was vanochtend nog voorzichtig en sprak geen winstverwachting uit. Wel zei voorzitter Shepard dat de vooruitzichten aan het `verbeteren' waren.

ABN Amro is inmiddels al weer op zoek naar uitbreidingsmogelijkheden voor haar onderdeel zakenbankieren (grote klanten). De bank verdiende in het tweede kwartaal 110 miljoen euro met deze divisie. Een jaar eerder leed de bank nog 125 miljoen euro verlies op dit onderdeel.

RESULTATEN: pagina 11 en 13