Zorgen om longziekte

Twee medische teams onderzoeken of de honderd gevallen van ernstige longontsteking onder Amerikaanse soldaten in Irak, Koeweit en Qatar een bijzondere oorzaak heeft en met elkaar verband houden. Twee van de honderd soldaten met longontsteking zijn gestorven, vijftien van hen zijn er zo ernstig aan toe dat zij aan beademingsapparatuur zijn gekoppeld.

Kolonel Bob DeFraites, hoofd van de medische dienst van het Amerikaanse leger in Washington, zei het `bijna uit te sluiten' dat de soldaten blootgesteld zijn geweest aan biologische wapens, en evenmin zijn zij het slachtoffer van sars. Hij vertelde dat tien van de vijftien ernstig zieke soldaten in Irak zijn gestationeerd. Een van de dodelijke slachtoffers stierf in Irak, de andere tijdens het transport naar Duitsland, waar de meeste zieken worden verpleegd.

Volgens DeFraites sterven ieder jaar drie Amerikaanse militairen aan longontsteking en is het op zich niet vreemd dat jonge, fitte mannen en vrouwen in de leeftijdscategorie van 19 tot 40 jaar longontsteking oplopen. ,,Maar wat ons verontrust is dat we geconfronteerd worden met twee sterfgevallen in één maand in één bepaald deel van de wereld'', aldus de militaire arts. Hij noemde het ook `raadselachtig' dat geen enkel van de gevallen tot dezelfde eenheid behoort.

Als mogelijke oorzaken noemde DeFraites langdurige blootstelling aan rook en stof in een periode van grote hitte. Het Amerikaanse ministerie van Defensie is extra waakzaam, omdat de dood van twee soldaten de nodige aandacht heeft gekregen in de Amerikaanse media. Volgens een moeder van een van de gestorven soldaten was haar zoon tijdens een zoektocht door een paleis van Saddam Hussein op `iets dodelijks' gestuit.