`Z-Afrika bezoedelt rugby'

Het wereldkampioenschap rugby moet nog beginnen, maar de koude oorlog is reeds in volle hevigheid losgebarsten. Australië versloeg zaterdag Zuid-Afrika met 29-9, en beschuldigde de tegenstander na afloop van `vuil spel'. ,,Een schande voor het rugby'', foeterde de Australische bondscoach Eddie Jones na de tot Battle of Brisbane uitgeroepen veldslag in het Suncorp Stadium.

Aanleiding voor die beschuldiging was het ,,meedogenloze optreden'' van de Zuid-Afrikanen, en dan met name van Robbie Kempson en invaller Bakkies Botha. De eerste kegelde in de slotfase Toutai Kefu omver. Het slachtoffer bleek na de `moordaanslag' zo in de kreukels te liggen dat de Australische aanvaller na afloop met ernstige rugklachten naar het ziekenhuis moest worden vervoerd.

Kefu was niet de enige die geschonden tevoorschijn kwam uit het voorlaatste duel van het zogeheten Tri Nations-toernooi, de jaarlijkse krachtmeting tussen de drie sterkste rugbynaties van het zuidelijk halfrond (Australië, Nieuw Zeeland en Zuid-Afrika). Brendan Cannon beweerde na afloop niet alleen gebeten te zijn, maar bovendien met een vinger in het oog gestoken te zijn door een speler, wiens identiteit uiteindelijk op basis van tv-beelden kon worden achterhaald: Botha.

Voor Jones was het bikkelharde optreden van de Springboks aanleiding na afloop een klacht in te dienen bij een onafhankelijke tuchtcommissie. Die stelde de Australische bondscoach een dag later impliciet in het gelijk door de twee zondaars te veroordelen tot straffen. Kempson kreeg een schorsing van `slechts' vier weken, Botha zit voor acht weken langs de kant.

Jones vermoedt ondertussen ,,een doelbewuste strategie om de tegenstander te intimideren''. Zo onmachtig zijn de Boks dat ze zich met opzet verlagen tot schoppen, slaan en spugen. Daarmee bezoedelen zij, aldus Jones, de edele rugbysport. Zijn Zuid-Afrikaanse collega Rudy Straeuli verwierp die verdachtmaking met de opmerking dat ,,van opdrachten om smerig te spelen geen sprake was''.

Ook teammanager Gideon Sam reageerde verbolgen op de aantijgingen, die hij afdeed als ,,onacceptabel'' en ,,een onnodige beschadiging van onze reputatie''. Sam vertelde een klacht wegens smaad in te zullen dienen, en had maandag een waarschuwing in petto met het oog op het komende WK, dat eind oktober in Australië begint: ,,Wij spelen tough rugby en nooit als een stel mietjes.''