Woede op Kreta om Machlas

Nikos Machlas is in de Noord-Griekse stad Thessaloniki met gejuich ontvangen, maar bij de meeste OFI-aanhangers op Kreta heerst teleurstelling en woede. Net als de rest van de Grieken zien zij in de transfer van de spits, die onlangs Ajax verruilde voor Iraklis, de wraakneming van trainer Gène Gerards. De Nederlander heeft nooit een geheim gemaakt van zijn mening dat hij bij OFI, ook de oude club van Machlas, na vijftien jaar trouwe dienst op onheuse wijze is weggewerkt.

Gerards ontdekte Machlas in Heraklion (Kreta) waar hij speelde bij de plaatselijke club OFI. De Limburger zag `zijn pupil' vertrekken naar Nederland, waar hij speelde voor Vitesse en Ajax, dat hem vorig jaar `uitleende' aan het Spaanse Sevilla. Na zijn terugkeer deze zomer lag er een anoniem bestaan voor Machlas in het verschiet bij Jong Ajax. De spits en de Amsterdamse club kwamen vorige week overeen dat hij transfervrij mocht vertrekken. Kort daarna werd hij ingelijfd door Iraklis. Machlas was in 1999 van Vitesse aangetrokken door Ajax voor 19 miljoen gulden. Het niveau van Ajax bleek voor hem te hoog gegrepen.

Machlas heeft er nooit een geheim van gemaakt dat hij op den duur naar zijn vaderland wilde terugkeren, maar bij OFI dacht iedereen dat hij met `vaderland' zijn geboorte-eiland Kreta bedoelde.

Een minderheid van de OFI-aanhangers blijft hun held zien als een van hun en verzet zich tegen het voornemen hem uit het bestuur van de club – waar hij nog altijd deel van uitmaakt – te zetten. Het Verbond van Vreemden van OFI vindt dat Machlas zelf moet uittreden ,,omdat hij niet meer de belangen van zijn stad behartigt''.

Twee kopstukken van de vereniging, onder wie de bekende zanger Manos Lidákis die getuige was bij Machlas' huwelijk, zoeken de schuld bij de eigen club, die geen 450.000 euro kon opbrengen voor de topspeler, het bedrag dat Iraklis voor hem uittrok.

Vanavond speelt Machlas voor het eerst weer onder Gerards in Graz tegen een gemengd Oostenrijks elftal. De twee wedstrijden die OFI en Iraklis komend seizoen in de Griekse competitie tegen elkaar moeten spelen, beloven roerig te worden.

    • F.G. van Hasselt