VS hervatten antidrugsoperaties in Colombia

De VS hervatten de antidrugsoperaties op Colombiaans grondgebied. Dat hebben Amerikaanse functionarissen gisteren bekend gemaakt.

Colin Powell, de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken, pleitte voor een hervatting van de operaties, twee jaar nadat ze zijn stopgezet omdat het vliegtuig van een Amerikaanse zendelinge per ongeluk boven Peru was neergeschoten. De zendelinge en haar zeven maanden oude baby kwamen daarbij om het leven.

Met het Airbridge Denial-programma stellen de VS materiaal en kennis ter beschikking van het Colombiaanse leger om te helpen bij het opsporen en stopzetten van vermeende drugsvluchten. Voor de Colombiaanse president Alvaro Uribe, die bij de aanvang van zijn presidentschap beloofde de illegale drugshandel in zijn land aan te pakken, is de hervatting van de Amerikaanse steun cruciaal. Powells aanbeveling is het resultaat van lange gesprekken met Colombia over veiligheidsmaatregelen zodat ongevallen zoals in 2001 worden voorkomen. Volgens de Amerikaanse functionarissen, die niet genoemd wilden worden, zou president Bush de aanbeveling van Powell nog vóór morgen goedkeuren als Uribe precies één jaar het presidentschap bekleedt. Anderen lieten weten dat de goedkeuring pas volgende week zal plaatsvinden gezien de complexiteit van het onderwerp en omdat veel functionarissen met vakantie zijn.

Sinds 2000 hebben de VS meer dan twee miljard dollar geïnvesteerd in antidrugscampagnes in Colombia.