Verzekeraars kopen veiligheid

Aegon doet Transamerica van de hand. Meer verzekeraars houden uitverkoop, juist nu de aandelenmarkten aantrekken. Slechte timing? `Risico's beperken gaat altijd ten koste van iets.'

Macro-economisch mogen de eerste statistieken erop wijzen dat het ergste achter de rug is, de fall out van de sluipkrach lijkt nog aan de orde van de dag. Steeds meer verzekeraars nemen alsnog verlies op hun aandelenbeleggingen of verkopen bedrijfsonderdelen om hun incasseringsvermogen op peil te houden.

Gisteren kondigde Aegon aan een onderdeel van het Amerikaanse Transamerica voor 5,4 miljard dollar te verkopen aan General Electric (GE). Jarenlang liep het Nederlandse verzekeringsconcern met het onderdeel te leuren. Nu, op het moment dat de beurzen aantrekken, slaagt Aegon erin het tegen een `geschikte' prijs te verkopen, ook al is dat hoogstwaarschijnlijk onder de prijs die Aegon in 1999 betaalde voor deze ongewenste afdeling van Transamerica. Was de nood zo hoog bij Aegon? Volgens Bart van der Feen de Lille, analist bij Rabo Securities, valt dat wel mee. ,,Juist nu er iets meer vertrouwen onstaat op de financiële markten, durven bedrijven weer te kopen. Een jaar geleden was het moeilijker om als verkoper een tegenpartij te vinden.''

Aegon is niet de enige verzekeraar die onderdelen verkoopt. ING verkocht twee weken geleden een agentschap in Italië en bank-verzekeraar Fortis nam onlangs afscheid van effectenbank Theodoor Gilissen. In het buitenland zijn de transacties nog groter. Het Zwitserse Credit Suisse verkocht onderdelen van de noodlijdende verzekeraar Winterthür, collega Zurich Financial Services deed een keur aan bedrijfsonderdelen van de hand waaronder de Britse vermogensbeheerder Threadneedle, en Allianz – de grootste verzekeraar van Europa – verkocht zijn aandelenbelang in Deutsche Börse.

Voor een groot deel gaat het hier om oppeppers na de sluipkrach. De verzekeraars moeten aansterken. De sluipkrach heeft een aanslag gepleegd op de vermogens. Vooral levensverzekeraars zijn grote beleggers. Dat zit in de aard van het beestje. De financiële instellingen krijgen premies binnen die pas na twintig of dertig jaar eventueel tot uitkering leiden. In de tussentijd wordt belegd, in aandelen en obligaties.

In de gouden beursjaren plukten verzekeraars de vruchten. ,,Nog niet zo lang geleden werd ING beschuldigd van oversolvabiliteit'', zegt Paul van Doorn van zakenbank Kempen & Co. Hij ziet het groeiend aantal transacties in de verzekeringsbranche juist als een teken van vertrouwen. ,,Natuurlijk verlaagt Aegon zijn kapitaalbeslag, maar de uiteindelijke bijdrage van de verkoop aan GE is eigenlijk heel beperkt.''

Veel Nederlandse verzekeraars hebben in het eerste kwartaal, toen de AEX-index pijlsnel daalde, extra aandelen verkocht of hun beleggingen beschermd tegen koersdalingen. SNS Reaal Groep verkocht nagenoeg al haar aandelenbeleggingen, Achmea (Zilveren Kruis, Centraal Beheer) loosde bijna 1 miljard aan aandelen. ING en Fortis verzekerden circa de helft van hun beleggingen tegen koersdalingen. Van Doorn: ,,Dat is eigenlijk hetzelfde als verkopen. Dat heeft de beurs in het eerste kwartaal waarschijnlijk een tikje extra naar beneden gegeven.''

Van der Feen de Lille wijst erop dat Amerikaanse verzekeraars minder beleggingen hebben in aandelen en vastgoed dan Europese verzekeraars door strengere regelgeving. ,,De komende jaren verwacht ik dat iedereen zijn aandelenbeleggingen terugdringt. Steeds meer verzekeraars verkiezen minder risico op hun balans.'' Aegon is een van de weinige verzekeraars die de risico's op zijn aandelenportefeuille de afgelopen maanden niet afdekte. Dat pakt nu goed uit door de aantrekkende beurs.

Maar achteraf kon de timing van de meeste Nederlandse beroepsbeleggers niet slechter zijn. Volgens Van der Feen de Lille van Rabo hadden de bestuurders van verzekeraars meestal geen keus. ,,Als je kiest voor zekerheid over voldoende solvabiliteit moet je de kans op slechte timing op de koop toe nemen.'' Collega Van Doorn beaamt dat. ,,Risico's beperken gaat altijd ten koste van iets. ING en Fortis lopen door hun bescherming nu een deel van het beursherstel mis. De winstkansen van zulke aandelen zijn een stuk minder geworden.''

    • Jeroen Wester