Tv-zenders Kirch naar Amerikaan

De Amerikaanse ondernemer Haim Saban krijgt alsnog de commerciële Duitse tv-zenders ProSieben en Sat1 uit het voormalige imperium van mediamagnaat Leo Kirch in handen. In juni ketsten onderhandelingen tussen Saban en de schuldeisers van het failliete Kirch Media op het laatste moment af. Voor ruim 1 miljard euro komt ongeveer de helft van de Duitse markt voor commerciële televisie nu in buitenlands bezit.

Saban, gesteund door een aantal beleggers, zal in stappen 50,5 procent van de aandelen van het beursgenoteerde bedrijf ProSiebenSat1 overnemen en 86,5 procent van het stemrecht verwerven. Met de aankoop van de aandelen is 725 miljoen euro gemoeid. Daarnaast heeft Saban zich verplicht tot een kapitaalsinjectie van 280 miljoen euro. Uitgeverij Axel Springer (Bild) blijft aandeelhouder, maar haar belang zal na de transactie dalen van 13,4 procent tot 10 procent.

De commerciële zenders uit de Kirch-boedel (ProSieben, Sat1, Kabel1 en nieuwszender N24) hebben in de afgelopen maanden zowel toeschouwers als adverteerders verloren aan de enige concurrent op de Duitse markt, de RTL-zenders, onderdeel van Bertelsmann. De meeste analisten gaan ervan uit dat de zenders onder Saban pijnlijke bezuinigingen te wachten staan. Saban en zijn geldschieters zouden het belang slechts korte tijd willen houden en na sanering van het concern weer willen doorverkopen. Tot de kapitaalverschaffers behoren onder andere de investeerders Hellman & Friedman, Bain, en Quadrangle.

Haim Saban is opgegroeid in Egypte en Israël. In 1995 richtte hij samen met Rupert Murdoch Fox Kids op, het tv-kanaal voor kinderen. In 2001 verkochten zij Fox aan Disney voor 5,3 miljard dollar.