Treinongeluk bij Culemborg was mogelijk moord

Justitie in Arnhem heeft een onderzoek ingesteld naar een treinbotsing vorige week vrijdag in Culemborg. Hoewel de botsing in eerste instantie werd aangemerkt als een ongeval, verdenkt het openbaar ministerie nu een zestigjarige inwoner van Varik ervan dat hij de botsing tussen zijn auto en de trein bewust heeft veroorzaakt. De man, die zelf ook in de auto zat, zou op die manier zijn 59-jarige echtgenote hebben vermoord. Hij is aangehouden en in bewaring gesteld, zo heeft een woordvoerster van justitie vanochtend meegedeeld.

De auto met echtpaar kwam rond half vijf vrijdagmiddag op een met slagbomen en verkeerslichten beveiligde overweg in Culemborg in botsing met een intercitytrein die onderweg was van Haarlem naar Maastricht. De man kon op tijd uit de auto springen, maar zijn vrouw werd in de auto honderden meters meegesleept door de trein. Zij kwam door het ongeluk om het leven.

Volgens de woordvoerster van justitie rees verdenking tegen de Varikker op grond van sporenonderzoek en getuigenverklaringen. Ook naar de verwondingen die de man vrijdag vertoonde,wordt nader onderzoek gedaan, zegt zij. Volgens de eerste berichten na het ongeval raakte de man zwaargewond, maar dat bleek later niet het geval te zijn.

Na het ongeluk heeft de spoorwegpolitie in eerste instantie twee getuigen en de machinist gehoord. Het treinverkeer in het midden en zuiden van het land ondervond ernstige hinder van de botsing. Tussen Geldermalsen en Houten was tot laat in de avond geen treinverkeer mogelijk en werden bussen ingezet. Tussen Utrecht en Den Bosch en Utrecht en Tiel liep de vertraging op tot een uur. Het treinverkeer bleef tot middernacht gestremd.