Studenten geneeskunde

Utrecht en Leiden zouden het kiezen van getalenteerde studenten geneeskunde, de zogenaamde decentrale selectie, hebben afgeschaft (NRC Handelsblad, 26 juli).

Dit is reeds eerder ten onrechte gemeld. In Utrecht wordt de decentrale selectie niet meer toegepast om studenten toe te laten tot het lopend, zesjarig, curriculum. Dezelfde procedure is dit jaar wel degelijk toegepast voor een nieuw vierjarig curriculum. De interviews en communicatietesten zijn aangevuld met een vrij zware toelatingstoets over de stof van de eerste twee jaar geneeskunde en het schrijven van een kort essay in het Nederlands en Engels over een medische stelling.

Er zijn 32 studenten geselecteerd, waarvan 16 in september en 16 in februari instromen in de SUMMA, School for Utrecht Medical Masters. Volgend jaar worden het er 48. De studenten hebben na het vwo allen iets anders gedaan, zoals een bachelorsopleiding medische biologie. De naam masters is wat prematuur omdat geneeskunde heeft besloten de bama-structuur (bachelor-master) vooralsnog niet in te voeren.

Het SUMMA-curriculum biedt enkele nieuwe onderwijsmethoden, erop gericht om competente klinische dokters snel af te leveren met een goede wetenschappelijke achtergrond.

    • Prof.Dr. D.W. Erkelens