Strozus

De politiek op de Nederlandse Antillen is een spel van families. Dat is in een kleine gemeenschap zoals Curaçao, het dominante eiland van de Antillen, geen wonder. Maar wat zich op het ogenblik afspeelt rekt het begrip voor de Antilliaanse politieke cultuur heel ver op. Twee weken geleden werd Ben Komproe als voorlopig premier van de Nederlandse Antillen geïnstalleerd. Dat voorlopig moet letterlijk genomen worden, want volgende week maakt Komproe plaats voor Mirna Louisa-Godett. Zij is de zuster van Anthony Godett, leider van Frente Obrero Liberashon (FOL) en winnaar van de eilandsverkiezingen in mei. Zijn installatie als premier werd echter geblokkeerd omdat er een gerechtelijk onderzoek wegens corruptie tegen hem loopt.

Mirna Louisa, wier echtgenoot actief is in FOL maar die zelf geen politieke ervaring heeft, heeft aangekondigd dat ze geen enkel besluit zal nemen zonder eerst haar broer Anthony te raadplegen. De Godetts, kinderen van de legendarische Wilson `papa' Godett die in 1969 de zwarte opstand van Willemstad leidde, komen zo toch aan de macht.

De situatie is potsierlijk en laat zich tot op zekere hoogte vergelijken met de terugkeer van generaal Perón in Argentinië in 1973. Toen werd eerst de tandarts Héctor Cámpora gekozen onder het motto `Cámpora in het paleis, Perón aan de macht'. De stroman maakte plaats voor de grote leider zodra zijn terugkeer juridisch was geregeld. Perón benoemde zijn vrouw Isabel tot vice-president en toen hij een jaar later overleed, volgde zij hem op, waarna Argentinië in ijltempo wegzakte in complete chaos.

Zover hoeft het op de Antillen niet te komen. FOL zal zich moeten bewijzen als regeringspartij en dat is gezien de nijpende economische toestand op Curaçao buitengewoon lastig. Populistische beloftes laten zich moeilijk vervullen met een lege staatskas. De uitkomst van het juridisch onderzoek naar Anthony Godett moet worden afgewacht. En als de zaken in Willemstad volledig uit de hand lopen, is er nog altijd het Statuut voor het Koninkrijk dat ingrijpen mogelijk maakt. Maar met een strozus aan de macht maken de Godetts het voor Nederland niet eenvoudiger om de politiek in Willemstad serieus te nemen.