Straf voor grap diefstal Van Goghs

Het Openbaar Ministerie in Amsterdam heeft een schikkingsvoorstel gedaan aan vijf mannen die met nieuwjaar een `grap' uithaalden met gestolen Van Gogh-schilderijen. Om een rechtszaak te ontlopen moeten zij een schadevergoeding van 25.000 euro betalen en taakstraffen uitvoeren van 60 tot 120 uur. Anders riskeren ze maximaal twee jaar celstraf voor een poging tot oplichting.

Het gaat om leden van een oudejaarsvereniging in Tolbert die landelijk in het nieuws wilde komen. Ze beweerden in het bezit te zijn van twee schilderijen die begin december uit het Van Gogh Museum waren ontvreemd. Via advertenties in kranten werd 50.000 euro losgeld geëist. Na een grootschalig onderzoek werden de mannen aangehouden. Justitie wil dat ze worden gestraft en opdraaien voor de onderzoekskosten.