Steunoperatie voor Alstom: 2,8 mld euro

Het wankelende Franse conglomeraat Alstom heeft voor 2,8 miljard euro aan maatregelen getroffen om zichzelf voor een bankroet te behoeden. De Franse staat wordt grootaandeelhouder.

Dat heeft Alstom vandaag bekendgemaakt na intensieve onderhandelingen met de banken en de Franse regering. dak

Europees commissaris Mario Monti (Mededinging) liet de Franse minister van Financiën, Francis Mer, gisteren weten ,,zeer nauwgezet'' te zullen onderzoeken of hierbij sprake is van ontoelaatbare staatssteun, zo meldt onze Brusselse correspondent.

Van de banken krijgt Alstom, bouwer van de TGV, schepen en energiecentrales, een nieuw krediet van 1,1 miljard euro en van de staat 0,2 miljard aan krediet.

Bovendien geeft Alstom 0,9 miljard euro aan converteerbare obligaties uit (die later omgezet kunnen worden in aandelen). En ten slotte gaat de al aangekondigde aandelenemissie van 0,6 miljard euro door, waarbij de banken de ene helft en de Franse staat de andere helft van de nieuwe aandelen kopen. De Franse staat krijgt daarmee 31,5 procent van Alstom in zijn bezit.

Op de beurs van Parijs reageerden beleggers vandaag verheugd op het reddingsplan. Nadat twee dagen lang de handel in het fonds zowel in Parijs als in Londen en New York was opgeschort, werd vandaag de handel hervat en steeg het aandeel vanmorgen met 13 procent.

Het Franse conglomeraat (wereldwijd 110.000 werknemers) wankelt al enige tijd, al is volgens waarnemers de ernst van de situatie pas laat tot zowel de banken als de aandeelhouders doorgedrongen. Alstom heeft een bankschuld van bijna 5 miljard euro. Deelname van de Franse staat in de jongste aandelenemissie was een harde eis van de ruim 30 banken waarbij het conglomeraat in het krijt staat, waaronder BNP Paribas, Société Générale en Crédit Agricole. Met het nieuwe geld kan Alstom een deel van zijn schulden afbetalen.

Met de jongste steunoperatie trekt Parijs opnieuw een wissel op de welwillendheid van Brussel. Zo begon de Europese Commissie eerder dit jaar een onderzoek naar een krediet van 9 miljard euro voor France Telecom, die het telecombedrijf in staat stelde tegen gunstige voorwaarden kapitaal op de aandelenmarkt aan te trekken. De Franse overheid weigerde deze operatie in Brussel aan te melden, omdat het volgens haar niet om staatssteun ging. Ook lopen er nog onderzoeken naar belastingmaatregelen en overheidsgaranties voor energiebedrijf EdF en naar een lening voor computerbedrijf Bull.