`Stabiele yuan goed voor allen'

De Chinese premier, Wen Jiabao, heeft gisteren gezegd dat de koers van de Chinese munt gekoppeld zal blijven aan de dollar en China er niet over peinst om zijn munt zwevend te maken. Een stabiele Chinese munt is goed voor zowel China als de wereldeconomie, zei Wen, zo meldt vandaag de China Daily, de officiële krant van het communistische staatsapparaat, op zijn website.

De laatste tijd neemt wereldwijd de druk op China toe om zijn munt op te waarderen, omdat die munt gekoppeld aan de goedkope Amerikaanse dollar China een oneerlijk voordeel geeft op de wereldmarkten. De Chinese munt heet officieel renminbi maar in het dagelijkse geldverkeer yuan.

Zo had China vorig jaar een handelsoverschot met de Verenigde Staten van 100 miljard dollar. China zou zijn munt zwevend moeten maken of ten minste op een hoger niveau moeten koppelen aan de dollar, zo luidt de roep uit Japan, Zuid-Korea en de VS.

Een duurdere yuan tegenover de dollar zou de Chinese invoer van Amerikaanse producten bevorderen en zo het reusachtige Amerikaanse handelstekort met China verminderen. Maar in de VS wordt beseft dat China dankzij zijn aanzwellende dollartegoeden uit de export een van de grootste financiers van de VS is geworden en zo de kapitaalrente in de VS betrekkelijk laag houdt. Waarnemers zeggen dat China niet is voorbereid op een zwevende yuan en de gevolgen rampzalig zullen zijn, zolang de Chinese geld- en kapitaalmarkten onderontwikkeld blijven. De regering heeft eerder gezegd dat zij bereid is de yuan binnen een grotere bandbreedte aan de dollar te koppelen.