Soevereiniteit

Het artikel van Thomas von der Dunk over de kritiekloze acceptatie door de Nederlandse regering van alle acties die de overheid in de VS meent te moeten nemen is mij uit het hart gegrepen. De Amerikaanse houding t.o.v. jurisdictie is om twee redenen onverteerbaar.

Ten eerste worden hun wetten van toepassing verklaard op alle wereldburgers, zonder dat wij enige democratische invloed hierop hebben.

De hypocrisie van de VS in het algemeen over democratie is buitengewoon irritant (hoeveel dictaturen hebben ze niet actief ondersteund, naast die van Saddam?).

Ten tweede is het ontbreken van reciprociteit een schandaal.

Nederland moet wel burgers zonder enige toetsing uitleveren, maar de VS doen dat niet. Als een andere staat zich de acties zou veroorloven tegen Amerikaanse staatsburgers welke de VS bijvoorbeeld met Nederlanders uithaalt, zou het subiet bommen regenen. Inderdaad laat de Nederlandse regering te makkelijk schendingen van onze soevereiniteit toe. Dat betreft niet alleen haar houding t.o.v. de VS: Duitsland bijvoorbeeld neemt zich het recht om iedereen te vervolgen die drugs levert aan een Duitser, ook als dat in Nederland gebeurde, en hier wellicht niet strafbaar is.

Als staatsburgers mogen wij verwachten dat onze overheid zijn burgers en zijn soevereiniteit beschermt tegen andere staten. Schendingen zijn per definitie een casus belli, en wij als burgers moeten eisen dat de regering haar verantwoordelijkheid neemt.

    • A.R. Peters Amsterdam