Radicale JI eist aanslag Jakarta op

De bomaanslag van gisteren op het Marriott Hotel in Jakarta is volgens een Singaporese krant opgeëist door Jema'ah Islamiyah (JI), een regionaal netwerk van moslimradicalen.

De Indonesische politie zei vandaag dat ze onlangs JI-documenten in beslag heeft genomen waarin de zakenwijk rond het hotel een doelwit wordt genoemd. Over het aantal doden van de aanslag van gisteren, waarschijnlijk een zelfmoordactie, bestond vandaag verwarring. Het Indonesische Rode Kruis zei dat 14 lichamen zijn geborgen, terwijl de regering de dood van slechts 10 mensen kon bevestigen. Onder hen is de Nederlandse directeur van de Rabobank in Indonesië, Hans Winkelmolen.

De Singaporese The Straits Times citeert een niet bij naam genoemde `JI-activist' die de aanslag een ,,bloedige waarschuwing'' noemt voor president Megawati Soekarnoputri geen JI-militanten te executeren. ,,Dit is een boodschap aan haar en al onze vijanden. Als zij ook maar één van onze moslimbroeders doden, zullen we deze terreurcampagne in Indonesië en de buurlanden voortzetten'', aldus het citaat. JI heeft nog niet eerder een aanslag opgeëist.

Morgen wijst een rechtbank op Bali vonnis tegen JI-activist Amrozi bin Nurhasyim, één van de hoofdverdachten van de aanslagen op twee Balinese nachtclubs, op 12 oktober vorig jaar. De officier heeft de doodstraf geëist. Voor een rechtbank in Jakarta loopt een zaak wegens hoogverraad tegen de radicale moslimleraar Abu Bakar Ba'asyir die door de politie en inlichtingendiensten van Singapore, Maleisië en Indonesië wordt beschouwd als geestelijke leider van JI.

De politie legt nog geen direct verband tussen de `Balibommen' en de aanslag van gisteren. Wel zijn er overeenkomsten, zoals de werkwijze, het doelwit (buitenlanders) en de explosieven. Indonesische rechercheurs, die worden bijgestaan door Australische collega's, hebben in de ravage voor het Marriott Hotel het motornummer en kenteken gevonden van de gebruikte auto en resten van de bom. Volgens Erwin Mappaseng, hoofd van de recherche, vertoont die laatste grote gelijkenis met de op Bali gebruikte explosieven.

Ook blijkt nu dat de autoriteiten wisten dat de omgeving van het Marriott een doelwit was voor terreuracties. Een woordvoerder van de Jakartaanse politie, Prasetyo, onthulde vanmorgen dat agenten die vorige maand in Semarang, Midden-Java, zeven mannen aanhielden die zij verdachten van JI-connecties, ook wapens, explosieven en documenten in beslag hebben genomen. Prasetyo: ,,In die stukken worden enkele strategische locaties genoemd, waaronder de omgeving van het Marriott. Om die reden hebben we de patrouilles daar geïntensiveerd.'' Het hotel bevindt zich in een zakenwijk waar Amerikaanse ondernemingen, zoals General Electric, ExxonMobil en Conoco, kantoor houden.

De coördinerende minister van Veiligheid, Susilo Bambang Yudhoyono, waarschuwde vandaag voor ,,nieuwe terreuraanslagen door JI en het terreurnetwerk Al-Qaeda''. De recente ontsnapping uit een Filippijnse gevangenis van het Indonesische JI-lid Fathur Al-Ghozi, verdacht van bomaanslagen in Manila, zou daarop wijzen. Yudoyono zei dat de regering ,,strengere veiligheidsmaatregelen zal nemen''. Hij noemde ,,het redden van mensenlevens belangrijker dan de rechten van de mens''.

    • Dirk Vlasblom