Presidenten VS verkiezen High Noon

De klassieke western High Noon is de populairste film onder Amerikaanse presidenten. Dat blijkt uit de documentaire All The Presidents' Films die donderdag op de Amerikaanse televisie te zien zal zijn.

De uitzending is gebaseerd op de ervaringen van Paul Fisher, de man die tussen 1953 en 1986 in totaal 5.000 filmvoorstellingen regelde in het Witte Huis. Hij hield nauwgezet bij welke films de presidenten graag wilden zien. De documentairemakers achterhaalden zelf de filmvoorkeuren van de latere presidenten.

Bill Clinton vroeg High Noon twintigmaal aan, Dwight Eisenhower zag Gary Cooper driemaal schitteren in de film. Andere populaire presidentiële films zijn Casablanca, The Bridge on the River Kwai en Sabrina en Roman Holiday met Audrey Hepburn. Nixon keek in 1970 in de week dat de VS begonnen met het bombarderen van Cambodja tweemaal naar Patton. Reagan stuurde de maker van de tv-film The Day After, over een nucleaire aanval op de VS, een brief met tips voor verbeteringen die deze uit woede verscheurde.

Carter vroeg de meeste films aan: 580. Clinton keek naast High Noom o.a. ook naar Schindler's List, The English Patient en de romantische komedie Strictly Ballroom van Baz Luhrmann.

De huidige president George W. Bush blijkt Saving Private Ryan als favoriet te hebben. Ook geheimagent Austin Powers (International Man of Mystery) valt bij Bush goed in de smaak.