Noah Taylor

De Australische acteur Noah Taylor speelt een computernerd in `Lara Croft: The Cradle of Life'. In zijn vorige film was hij Adolf Hitler.

There's No Fishfood in Heaven en He Died With a Felafel in His Hand zijn slechts twee van de merkwaardige titels van films waarin Noah Taylor heeft gespeeld. Taylor ziet eruit alsof hij in expres gekke Amerikaanse of anderszins onafhankelijke films carrière wil maken. Hij lijkt een beetje op Steve Buscemi. Hij speelde in rockbands met nog gekkere namen (Honky Tonk Angels, Flipper and Humphrey, The Cardboard Box Man), hij had een drugsprobleem en hij stelde er een eer in niet te deugen.

Taylor is desondanks het bekendst geworden door redelijk zoete Australische films als The Year My Voice Broke (1987), Flirting (1991) en vooral Shine (1996), waarin hij de als volwassene door Geoffrey Rush gespeelde pianist David Helfgott als puber portretteerde. In twee films van Cameron Crowe, Vanilly Sky en Almost Famous speelde hij aardige bijrollen.

Taylor (Londen, 4 september 1969), zoon van twee Engelse journalisten die toen hij zes was naar Australië verhuisden, en hun zoon niet vernoemden naar de man van de ark maar naar een door Dennis Hopper gespeeld personage in een western, had lang een probleem met acteren. Hij debuteerde al toen hij veertien was, maar bleef ontevreden over zijn beroep. ,,Als je er goed in bent, betekent dat dat je goed bent in oneerlijk zijn', zei hij in 1997 tegen een Amerikaanse krant. Shine keerde het tij, al had Taylor er moeite mee het toe te geven. Maar ook hij kon er niet om heen dat deze sentimentele film mensen diep raakte.

Taylors belangrijkste rol tot nu toe is Hitler in Max (2002) van Menno Meyjes. Taylor deed met de bekende snor opgeplakt auditie voor de rol, maar moest die tijdens de opnames weglaten; hij speelt Hitler in 1918, als hij nog niet de Hitler is geworden die iedereen kent en geparodieerd heeft gezien in The Great Dictator. Wat opvalt aan Taylors interpretatie is het totale gebrek aan charme waarmee hij de latere Führer gestalte geeft. Naar verluidt zocht Meyjes een acteur die volkomen onschadelijk was. Dat is niet gelukt, maar Taylor speelt Hitler wel als iemand die makkelijk te vertrappen was geweest. Als een kakkerlak.

Max kreeg al voor de film uitkwam kritiek omdat Hitler erin vermenselijkt zou worden. Maar volgens Taylor zou het woord `humaan' niet alleen een positieve betekenis moeten hebben. Taylor walgt van anderen soms nog meer dan van zichzelf.

    • Bianca Stigter