Nieuwe norm: werken tot 65ste

Doorwerken tot je 65ste wordt binnen vijftien jaar weer normaal in Nederland. Dat zegt Lans Bovenberg, hoogleraar algemene economie in Tilburg, in een gesprek met deze krant. Alleen als werknemers langer werken, blijft de AOW betaalbaar, volgens de hoogleraar. Door het dalend aantal jongeren, het stijgend aantal ouderen en de problemen van de pensioenfondsen door de beursmalaise, dreigt de oude dag onbetaalbaar te worden.

Bijna nergens in Europa stoppen werknemers zo vroeg als in Nederland. Om mensen langer aan het werk te houden is een cultuuromslag nodig, volgens Bovenberg. ,,In Nederland heerst het idee van `je bent wel gek als je doorgaat tot je 65ste'. Dat komt door alle prikkels die ooit zijn ingevoerd om ouderen plaats te laten maken voor jongeren.''

Joop Schippers, hoogleraar arbeids- en emancipatie-economie in Utrecht, deelt Bovenbergs mening. ,,Nederland denkt verkeerd'', vindt hij. ,,Werknemers stoppen zodra dat kan en werkgevers vinden dat wel best. Die investeren niet in ouderen.''

Het zou voor werkgevers moeilijker moeten worden om ouderen te laten afvloeien richting WW en WAO, volgens beide hoogleraren. Ook middenloonpensioen, demotie, deeltijdwerk, deeltijdpensioen en scholing moeten gemeengoed worden onder ouderen. Loopbanen moeten flexibeler worden ingericht, zodat mensen hun werk langer volhouden. De manier waarop mensen hun werk kunnen inrichten wordt een belangrijke arbeidsvoorwaarde als ze tot hun 65ste of langer moeten werken, verwacht Schippers.

Loopbaan: pagina 16

    • Friederike de Raat