Israël begint met vrijlating van Palestijnse gevangenen

Israël is begonnen met de vrijlating van de eerste van in totaal 339 gedetineerden uit de gevangenissen van het Israëlische leger. De eerste bussen met gevangenen verlieten vanochtend de Ktziot-gevangenis bij de Israëlisch-Egyptische grens en Mediggo-gevangenis in het noorden van het land.

Op de Westelijke Jordaanoever en in de Gazastrook bereidden familieleden van de vrijgelaten Palestijnen een feestelijk welkom voor. Joodse Israëliers reageerden gemengd op het nieuws van de vrijlatingen, die door sommigen werden verwelkomd als een gebaar van vrede en door anderen als `immoreel en dramatisch voor families van slachtoffers van de aanslagen'.

De gevangenen worden op vijf plaatsen vrijgelaten in het bijzijn van nationale en internationale media. Volgens het dagblad Ha'aretz wil de Israëlische regering duidelijk maken dat de vrijlating van de gevangenen gezien moet worden als een vertrouwenwekkende maatregel. Onder degenen die vandaag vrijkomen zijn 180 Palestijnen die waren veroordeeld voor het helpen van militanten of betrokkenheid bij geweld tegen Israël. De overigen werden vastgehouden zonder in staat van beschuldiging te zijn gesteld of te zijn veroordeeld.

De 339 gevangenen worden voor hun vrijlating medisch onderzocht. Ze moeten een verklaring tekenen dat zij nooit meer geweld tegen Israël zullen gebruiken. De Palestijnse Autoriteit had verwacht dat er deze week 540 gevangenen vrijgelaten zouden worden, en dringt verder aan op amnestie voor alle ruim 6000 Palestijnse gevangenen. De Palestijnse premier Abbas heeft een voor vandaag geplande bijeenkomst met de Israëlische premier Sharon afgezegd uit protest tegen de verlaging van het aantal losgelaten Palestijnen en de bouw van de veiligheidsmuur.

De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken, Colin Powell, zei gisteren in een tv-uitzending voor de Arabische wereld dat de aanleg van de constructie van beton en staal, die door de Israëliërs een hek wordt genoemd, hem zorgen baart. ,,Een land heeft het recht een hek te bouwen als men dat nodig vindt, maar in het geval van het Israëlische hek zijn wij bezorgd over het feit dat het hek het land van anderen doorkruist'', aldus Powell. Washington overweegt Israël te bestraffen door de miljardenleningen te verlagen als de aanleg op de Westelijke Jordaanoever wordt doorgezet.