Horeca Volendam boos om partytent

Volendamse horecabazen dreigen hun zaken te sluiten tijdens de jaarlijkse Kermis in Volendam in september. Ze protesteren hiermee tegen de gemeente Edam-Volendam die een vergunning heeft afgegeven voor een partytent in het Slobbeland, een stuk land buiten het centrum.

Volgens de horeca-exploitanten in Volendam is de tent ,,onveilig''. ,,Heeft de gemeente dan helemaal niets geleerd van het verleden'', zegt Jack van den Eeckhout, voorzitter van de branche-organisatie Koninklijke Horeca Nederland regio Edam-Volendam. Volgens hem meet de gemeente met twee maten: ,,Na de nieuwsjaarsbrand hebben de horeca-ondernemingen in Volendam veel investeringen moeten doen om aan de veiligheidseisen te voldoen en nu wordt er bij zo'n feesttent ineens van alles door de vingers gezien.''

Vorig jaar gaf de gemeente voor het eerst toestemming voor een feesttent tijdens de kermisdagen. Ze was bang voor een `krukkentekort' als gevolg van de sluiting van café het Hemeltje en de Wir War bar na de nieuwjaarsbrand. De vergunning werd, net als dit jaar, afgegeven voor 1.100 bezoekers.

Volgens Van Eeckhoudt werd dit aantal vorig jaar overschreden: ,,Er waren op een bepaald moment wel 1.400 of 1.500 mensen binnen''. De gemeente ontkent dit. Volgens een woordvoerder heeft het gemeentebestuur nooit officieel melding gekregen van politie en brandweer dat er problemen waren. ,,Het heeft er één keer om gespannen tijdens een zware regenbui maar ook toen hebben de verantwoordelijke instanties alles in de hand kunnen houden.''

Koninklijke Horeca Nederland twijfelt er niet aan dat de tent theoretisch aan de veiligheidsnormen voldoet maar wel aan de handhaving daarvan. Van den Eeckhoudt: ,,Er wordt gerookt, er branden lampen. Als er iets gebeurt, kom je er niet uit met 1.500 man.''

De Volendamse horecabazen zijn van mening dat de externe exploitanten van de partytent niet dezelfde strenge normen zullen hanteren als zij zelf doen sinds het drama van de cafébrand. ,,Het zijn jongens van buitenaf. Ze hebben die vergunning maar nodig voor vier dagen. Als ze volgend jaar geen toestemming meer krijgen omdat het dit jaar fout gaat, zetten ze die tent wel ergens anders neer'', zegt van den Eeckhoudt.

Vincent Veerman, een van de uitbaters van de tent, beweert het tegendeel: ,,We zijn alledrie jongens geboren en getogen in Volendam.'' De veiligheid is volgens hem gegarandeerd. ,,We hebben, net als vorig jaar acht man beveiliging rondlopen van een onafhankelijke organisatie. Dat heeft de horeca zeker niet'', vertelt hij.