Homo benoemd tot bisschop in VS

Met een dag uitstel heeft de bisschoppenconferentie van de Anglicaanse Kerk in de VS gisteren het licht op groen gezet voor de benoeming van de homoseksuele priester Gene Robinson tot bisschop van New Hampshire. De 56-jarige Robinson, gescheiden en vader van twee dochters, woont al dertien jaar samen met zijn huidige mannelijke partner.

Hij wordt de eerste openlijk homoseksuele bisschop in Amerika. De stemming liep vertraging op nadat beschuldigingen binnenliepen als zou Robinson een man publiekelijk op onfatsoenlijke wijze hebben aangeraakt, aan arm en rug. Ook werd hem betrokkenheid verweten bij een groep waarvan de website links naar pornografie bevat. Beide beschuldigigen werden onderzocht en ongegrond bevonden.

Zondag al was een tweederde meederheid van de achthonderd leden van het Huis van Afgevaardigden Robinson voor de benoeming na een emotioneel debat. Vandaag kreeg Robinson groen licht van de bisschoppenconferentie. Tweeënzestig van de honderdenzeven stemgerechtigden stemden voor.

De Amerikaanse Anglicaanse of Episcopale Kerk heeft 2,3 miljoen leden en is de Amerikaanse tak van de Anglicaanse Kerkgemeenschap, die 77 miljoen leden telt.

Na de stemming zei Robinson, vergezeld van partner Mark Andrew en dochter Emma: ,,Ik ben trots lid te zijn van een Kerk die er werk van maakt een veilige plaats te zijn voor alle kinderen van God.' Over de moeilijkheden voorafgaand aan zijn benoeming zei hij: ,,Ik denk niet dat je Pasen kan vieren zonder Goede Vrijdag door te maken.'

Onmiddellijk na de stemming liet een groep Anglicaanse bisschoppen weten ,,vervuld van verdriet' te zijn. Een massaal uittreden van anglicaanse conservatieven uit de Kerk wordt niet uitgesloten. Vertegenwoordigers van de Anglicaanse Kerk in Azië vinden de benoeming ,,strijdig met de Schrift en cultureel onaanvaardbaar'.

In Amerika woedt momenteel een debat of homohuwelijken moeten worden toegelaten. De benoeming kan gezien worden als een steun voor diegenen die ijveren voor levenslange verbintenissen tussen homoseksuelen.