Haagse hommeles

De Achterpagina gaat deze zomer op zoek naar extremen. Vandaag de harde kern van ADO Den Haag.

Eén minuutje feest: Rik Platvoet scoort en de Aad Mansveld Tribune juicht. Uit de speakers knalt een beat-versie van Oh, oh, Den Haag. In het vak Midden-Noord van stadion Zuiderpark springt het publiek op, jongens duwen en trekken aan elkaar. Hun club heeft zojuist een goal gemaakt in het vriendschappelijke duel tegen het Spaanse Athletic de Bilbao.

In het naburige vak staat een vader met zijn dochtertje mee te dansen. Ruud de Koster, 35 jaar, komt al sinds zijn zesde in het stadion van ADO Den Haag. Al die jaren zat hij op Noord, de tribune waar ook de harde kern van ADO zit. Met name op Midden-Noord was het in het verleden vaak hommeles. In de jaren tachtig vlogen bakstenen door de lucht, werd er brand gesticht en moest de politie ingrijpen. ,,Die wedstrijd tegen Ajax ja, die liep uit de hand. Toen was het gevaarlijk, heel bedreigend'', zegt De Koster. Maar nu? ,,Het is hier nooit meer onveilig, absoluut niet.'' Zijn dochter Vera van vijf, in roze zomerjurkje, is voor het eerst in het Zuiderpark. ,,Je kunt je kind gewoon meenemen, hoor.'' Dus gaat Vera dit seizoen vaker mee? ,,Nee'', maar niet omdat het onveilig zou zijn. ,,Ze is gewoon te jong. Ze begrijpt het spel nog niet en dan duurt twee keer drie kwartier wel erg lang. Als ze wat ouder is neem ik haar wel mee. Naar Noord.''

De afgelopen periode is niet maatgevend voor de toekomst. ADO is gepromoveerd naar de eredivisie, dus staan er weer echte risicowedstrijden op het programma: Ajax, Feyenoord, FC Utrecht. ,,Het is afwachten'', zegt De Koster. Maar er is bij de ADO-fans die zelf niet tot de harde kern behoren geen angst. ,,We kijken er naar uit. Het wordt weer leuker, er komt beter voetbal.''

Voetbalclub ADO Den Haag (Alles Door Oefening, opgericht in 1905) heeft te kampen met een imagoprobleem, constateert de club. ,,De laatste grote incidenten op Noord zijn van tien, twaalf jaar geleden'', zegt Koos Roeg, supporterscoördinator bij ADO. ,,Er zijn gewoon geen rellen meer. Nu valt er tegen Veendam, VVV en Excelsior ook weinig te rellen, maar het is opmerkelijk dat het wel constant nieuws blijft. Alle krantenartikelen gaan over hoe slecht onze aanhang is. Ons imago is gebaseerd op wat eind jaren tachtig is gebeurd.'' Dit zegt ook het Centraal Informatiepunt Voetbalvandalisme (CIV), onderdeel van de politie. ,,Het kunnen lastige jongens zijn, maar als je naar het afgelopen seizoen kijkt, verdient ADO niet meer de reputatie die het voorheen had'', zegt Henk Groenevelt van het CIV. Hij wijst op het Publieksbureau van ADO Den Haag, waarin club, supportersvereniging en politie samenwerken om wangedrag van supporters tegen te gaan. Tot tevredenheid van iedereen, aldus Groenevelt. Tot ADO's grote problemen horen raddraaiers van buitenaf. ,,Jongeren die niet geïnteresseerd zijn in het spelverloop'', zoals Steven de Haseth, marketing manager van ADO, ze noemt. ,,Die komen naar het Zuiderpark en zoeken de confrontatie.'' Maar in het stadion gaat alles goed, benadrukt De Haseth. Fans die vroeger ,,het een en ander hebben uitgehaald'' beseffen dat het anders moet. ,,Ze roepen mensen op de tribune tot de orde. Ze willen af van het negatieve imago.''

Bij de wedstrijd tegen Athletic, afgelopen zaterdag, is er van een harde kern weinig te merken. Slechts tweeduizend mensen zitten in het Zuiderpark, dat plaats biedt aan 10.500 mensen. Binnen een half uur al kijkt ADO tegen een 0-4 achterstand aan, het verliest uiteindelijk met 2-7. Op de Aad Mansveld Tribune wordt gegooid met waterballonnen. De Koster vindt wel het vermakelijk. ,,Twintig jaar geleden waren dat bommen.''

Voorgaande afleveringen in deze serie zijn te lezen op www.nrc.nl/extreem

    • Peter Leijten