Expertise in ICT-problemen

Leo Smits (52) wordt per 1 september de nieuwe directeur van Het Expertise Centrum. Voor wie dit instituut niet kent: Het Expertise Centrum adviseert de overheid al vijftien jaar over informatiseringsvraagstukken. Spelen er dan zulke specifieke ICT-problemen in de non-profitsector? ,,Inderdaad', licht Smits toe. ,,De rijksoverheid of het onderwijs hebben te maken met factoren zoals subsidies, die in het bedrijfsleven niet spelen. Iemand die alles van automatisering weet bij een multinational kan niet zomaar een subsidieregeling voor het basisonderwijs automatiseren. Je moet veel meer letten op zaken als rechtsgelijkheid.' Smits heeft een lange staat van dienst in de ICT: hij was lid van de directie van Getronics en had eerder de leiding over Berenschot Informatica. Daarvoor had hij enkele functies in de Rijksdienst. Zijn ambitie voor Het Expertise Centrum, waar vijftig adviseurs werken? ,,Ik wil het centrum graag breder laten opereren dan de rijksoverheid. Ook gemeenten, onderwijs en zorg moeten er meer van profiteren.'

Personalia@nrc.nl

    • Friederike de Raat