Excuses van Blairs zegsman

De woordvoerder van de Britse premier Tony Blair, Tom Kelly, heeft gisteren zijn excuses aangeboden voor een denigrerende opmerking over David Kelly, de wapeninspecteur die in opspraak raakte in een conflict tussen de regering en de BBC en onlangs dood langs een landweg werd gevonden, vermoedelijk na zelfmoord te hebben gepleegd.

Blairs woordvoerder vergeleek David Kelly met Walter Mitty, hoofdpersoon uit James Thurbers roman The Secret Life of Walter Mitty. De Walter Mitty uit dat boek beschikt over bescheiden middelen en even bescheiden talenten; niettemin dagdroomt hij over een spannend en betoverend leven met zichzelf in de rol van held.

Maandag zei oud-minister Glenda Jackson dat vanuit de omgeving van premier Blair ,,obscene'' pogingen waren ondernomen om David Kelly in diskrediet te brengen. ,,Dit is het openingssalvo van [Downing Street] Nummer Tien in de pogingen van het slachtoffer een schurk te maken. Het vermogen van Nummer Tien om ons tot walging te brengen lijkt absoluut grenzeloos'', aldus Jackson.

Aanvankelijk nog liet Blairs bureau weten dat niemand uit de omgeving van de premier de laatdunkende opmerking over Kelly had gemaakt. Gisteren evenwel moest Tom Kelly kleur bekennen. Hij zei dat hij zijn opmerking had gemaakt in een privégesprek met een verslaggever en dat hij niet de bedoeling had de algemeen gerespecteerde wetenschapper David Kelly in diskrediet te brengen. ,,We bespraken hypothesen. We bespraken vragen, geen antwoorden'', aldus Tom Kelly. ,,Ik zie nu in dat zelfs die beperkte vorm van communicatie een fout was, gezien het huidige klimaat. Ik bied daarom mijn excuses aan aan dr. Kelly's weduwe en familie'', aldus Tom Kelly. Namens de regering bood vice-premier John Prescott Kelly's weduwe schriftelijk excuses aan.

David Kelly pleegde recentelijk waarschijnlijk zelfmoord, kort nadat hij door een parlementaire commissie van onderzoek was ondervraagd over zijn rol in een conflict tussen de BBC en de regering. De BBC had de regering ervan beschuldigd materiaal van de geheime dienst over het gevaar dat zou uitgaan van Saddam Husseins wapentuig te hebben aangedikt om Britse deelname aan de oorlog tegen Irak te rechtvaardigen. Kelly zou een van de bronnen van de BBC voor die bewering zijn geweest. Algemeen gaat men er van uit dat de druk waaronder hij was komen te staan, te groot was geworden. Het schandaal rond de BBC en, in het verlengde daarvan, David Kelly heeft sterk bijgedragen tot een vermindering van de geloofwaardigheid van Blair bij het Britse publiek.