Dexia eist via rechter geld van belegger

Dexia Bank is 150 procedures begonnen tegen beleggers die hun verplichtingen in Legio-Leasecontracten niet meer nakomen. Deze klanten lossen hun schulden niet meer af.

Dat heeft een woordvoerder van Dexia vandaag gezegd.

Dexia Bank is de grootste aanbieder van aandelenleaseproducten (beleggen met geleend geld) in Nederland. Veel klanten zijn de afgelopen twee jaar in de financiële moeilijkheden geraakt wegens de malaise op de aandelenmarkten. Zij zijn blijven zitten met schulden.

Van de in totaal 450.000 effectenleasecontracten van Dexia staat nu 94 procent op verlies. Een kleine 100.000 beleggers zijn begin dit jaar, via de Stichtingen Leaseverlies en Eegalease, naar de rechter gestapt. Zij vinden dat ze nooit goed zijn voorgelicht over de risico's van beleggen op krediet. Zij eisen een schadevergoeding van Dexia, die in de miljarden loopt. Deze rechtszaken lopen nog.

Volgens een woordvoerder van Dexia zijn de 150 procedures de logische laatste stap in een ,,zorgvuldig doorlopen incassotraject''. ,,Wij hebben er nooit een geheim van gemaakt dat we onze klanten aan hun verplichtingen zouden houden'', zegt hij. Dexia kan op dit moment niet zeggen of er nog meer procedures zullen volgen.

Advocaat Erik Oversier vertegenwoordigt een van de beleggers die nu op last van Dexia voor de kantonrechter moet verschijnen voor betaling van een schuld van 3.000 euro. Hij denkt dat hij een goede kans heeft. ,,Ik kan mijn argumenten nu nog niet prijsgeven'', zegt hij, ,,maar Dexia heeft zijn klanten niet duidelijk gemaakt dat er een schuld zou overblijven als na afloop van het contract de beursresultaten tegenvielen.'' Een overwinning zou volgens hem belangrijk zijn voor andere, vergelijkbare zaken.

Gedupeerde beleggers hebben steun gekregen van het kabinet. Vlak voor het zomerreces van de Kamer maakte minister Zalm (Financiën, VVD) bekend dat zijn ministerie een geschillencommissie zal instellen om aanbieders en gedupeerde beleggers bij elkaar te brengen. Een eventuele oplossing zal op basis van vrijwilligheid zijn, omdat de overheid niet rechtstreeks kan ingrijpen in contracten tussen private partijen.

De gemiddelde schade die klanten van Dexia Bank hebben geleden bij de zogenoemde aandelenlease via Legio Lease bedraagt 9.200 euro per huishouden. In totaal lijden ongeveer 400.000 huishoudens verlies door het debacle met de aandelenlease. De schuld die zij bij Dexia hebben, bedraagt in totaal 2,2 miljard euro.