De EO en het respect

Achter de schuivende panelen van de publieke omroep doet zich een opmerkelijke ontwikkeling voor, waarvan het verdere verloop moeilijk is te voorspellen: de Evangelische Omroep werkt in stilte maar voortvarend aan zijn respectabiliteit.

Respect – daar draait het in dit tijdsgewricht om, zeker bij minderheidsgroepen. De EO heeft een klein, maar bijzonder succesje al binnen. In het nieuwe seizoen mag, voor het eerst, een EO-medewerker meedraaien in het selecte groepje dat wekelijks de premier interviewt. Het is Tijs van den Brink, die met zijn 33 jaar al geldt als een van onze beste politieke interviewers. In het nieuwe seizoen heeft hij dus periodiek Balkenende tegenover zich, vermoedelijk wel de meest uitdagende klus die een op spannende gesprekken mikkende journalist kan krijgen.

Maar er is een ander project waarmee de EO respect afdwingt, althans bij de collega's die wanhopig naar hoge kijkcijfers streven. De EO heeft een succesprogramma ontwikkeld, en misschien is dat wel voor het eerst in het 33-jarige bestaan van deze omroep. Het familiediner, gisteren voor de achtste keer uitgezonden, geproduceerd door Sky High TV. Mooie naam, want het programma trekt gemiddeld 800.000 kijkers en een marktaandeel van 16 procent. Droomcijfers voor de EO, de omroep die in het verleden steevast meer leden dan kijkers had.

Presentator Bert van Leeuwen probeert familieleden die met elkaar in onmin leven te verzoenen tijdens een diner dat een goedlachse kok hun voorzet. Hij roept mensen op zich met hun sores te melden en dan slaat Bert aan het bemiddelen. Hij pakt twee affaires per uitzending aan, de tweede plukt hij min of meer van de straat.

Het is resultaat is emo-tv van de eerste orde: drie keer gehuild werd er gisteren! Het hoofdverhaal betrof twee Surinaamse zusjes die uit elkaar gegroeid waren. De ene had zich bij de EO gemeld, de andere weigerde hardnekkig mee te gaan. Bert moest door de brievenbus praten als Brugman om haar mee naar het restaurant te krijgen. Dat vond Bert bepaald niet erg. Hij schmierde tegen de klippen op, gooide al zijn charmes in de strijd en kwam er, na enige spanning, als overwinnaar uit.

Bert van Leeuwen – de scorende spits van de EO in de slag om de kijker. Het predikaat `ideale schoonzoon' is bij hem meer dan een cliché: op de website van de EO schrijft een zekere Wiesje herhaaldelijk dat ze hem zo graag als schoonzoon aan haar tafel zou zien. Hij stelt mensen direct op hun gemak, zijn taal is doorspekt met termen als hartstikke gaaf, best wel, hé joh, ech waar? En hij schuwt het effect niet. Als een moeder volschiet bij het zien van een videoboodschap van haar 16-jarige zoon, die zegt ondanks alles van haar te houden, vraagt Van Leeuwen doodleuk: ,,Ben je er ontroerd door?'' In gefilmde items zien we hem geregeld als tussenshot – niemand kan zo empathisch kijken als hij. En eindelijk, eindelijk stromen nu de kijkers toe. Volgende week alweer, voorlopig, de laatste aflevering. Hierin, zo meldt de website geestdriftig, ,,een terugblik op de grootste ruzies van het seizoen''.

Toch is de EO nog steeds niet in alle geledingen van de publieke omroep volledig geaccepteerd. Het is nog onduidelijk wat er straks in de actualiteitenhoek gebeurt. Omdat de EO hoofdbespeler van Nederland 1 wordt, zou de EO de plek van de AVRO in Netwerk moeten innemen, maar daar is op de werkvloer veel verzet tegen. En nu heeft Twee vandaag-partner TROS laatst besloten met de redactie te gaan verhuizen naar het eigen gebouw. Uit bezuinigingsoverwegingen. Daarmee staat de EO voor het blok: meeverhuizen naar het TROS-gebouw of terug in het eigen EO-pand. De stemming zit er lekker in tussen de partners. Misschien moet Bert van Leeuwen eens een diner voor ze organiseren.

    • Ad van Liempt