Brussel acht macht Microsoft te groot

De Europese Commissie heeft ,,bewijzen'' dat Microsoft zijn ,,dominante marktpositie'' in de sector van personal computers misbruikt. Zij heeft dit vanmiddag bekendgemaakt in een zogenoemde verklaring van bezwaar. Microsoft krijgt nog een ,,laatste kans'' om te antwoorden. Als geen overeenstemming wordt bereikt over tegemoetkomingen van de Amerikaanse softwaregigant, dreigt een zware boete.

De Commissie vindt dat Microsoft een eind moet maken aan de koppeling tussen zijn pc-besturingssysteem en zijn Windows Media Player software voor audio en video. Microsoft ,,verzwakt de concurrentie'' door deze koppeling. Bovendien wordt volgens de Commissie hierdoor ,,de innovatie verstikt en de keuze van de consument gereduceerd''. Daarnaast heeft de commissie bewijzen dat het zijn machtspositie misbruikt op de markt voor goedkope servers – computers gebruikt in kantoornetwerken. De commissie wil het softwarebedrijf verplichten zogenoemde `interface-gegevens' vrij te geven aan concurrerende leveranciers.

Het onderzoek tegen Microsoft begon in 2000. De woordvoerder van Eurocommissaris Mario Monti (Mededinging) onderstreepte vanmiddag dat de Commissie nu ,,zulke sterke bewijzen'' over misbruik van marktdominatie heeft, dat het dossier nu klaar is voor een definitief besluit. Alleen omdat de procedureregels moeten worden gevolgd, krijgt Microsoft nog een maand voor een reactie. De zaak is volgens de woordvoerder sterk genoeg om een procedure voor de Europese rechter te doorstaan.

Monti wil Microsoft verplichten een nieuwe versie van het besturingssysteem Windows op de markt te brengen ,,die geen Windows Media Player bevat''.