Beurzen over breed front lager

Tegenvallende kwartaalcijfers van het Amerikaanse Cisco en een lagere Amerikaanse beurs lieten vandaag hun sporen na op de internationale financiële markten.

Gisteravond moest Wall Street een veer laten doordat beleggers winsten zouden nemen na de recente grote koerswinsten. In New York verloor de Dow Jones-index 150 punten op 9.036.

De tegenvallende cijfers van Cisco waren daar nog niet in verwerkt. De Amerikaanse producent van netwerkapparatuur presenteerde nabeurs weliswaar een kwartaalwinst die een kwart hoger was dan dezelfde periode een jaar geleden, maar beleggers hadden op nog meer groei gerekend.

Vanmorgen zorgde dat bij de technologioefondsen voor verliezen. ASML, toeleverancier van de chipindustrie, was op het Damrak een van de grootste dalers. Automatiseerder Getronics en elektronicaproducent Philips waren andere grote verliezers.

TPG deed het vanochtend opvallend goed op de beurs. Ondanks het feit dat het beursfonds ex-dividend ging, verloor het aandeel nauwelijks terrein. TPG betaalde een interim dividend van 18 eurocent. Beleggers die vandaag het aandeel kopen krijgen die winstuitkering niet meer, waardoor het aandeel vandaag in theorie 18 eurocent prijs had moeten geven. Rond het middaguur was TPG echter een van de best presterende aandelen. Het aandeel noteerde 1 cent hoger op 16,83.

De AEX-index stond vanmiddag 5 punten lager op 309, een verlies van 1,6 procent.

In de index van middelgrote fondsen was Nutreco de uitblinker. Het voedingsbedrijf, dat dinsdag tegenvallende cijfers presenteerde, voerde de Midkap-index aan met een koersstijging van 2,4 procent.

Elders in Europa was de FTSE-index in Londen tegen het middaguur 1,5 procent lager. De CAC-index in Parijs verloor 1,7 procent en de DAX-index in Frankfurt 2,4 procent. Op de Franse beurs werd de handel in het machinebouwconcern Alstom na twee dagen opschorting hervat. Het vanochtend bekendgemaakte reddingsplan van 2,8 miljard euro voor het bedrijf leek in eerste instantie weinig indruk te maken op beleggers. De koers van Alstom daalde met 9 procent, maar stond niet veel later op een winst van 2 procent. De euro noteerde tegen het middaguur 1,1390 dollar tegen 1,1345 gistermiddag.