Aegons kapitaalbasis

General Electric (GE) is tijdens de economische inzinking al verscheidene zwalkende reuzen te hulp geschoten. Zijn divisie voor financiële dienstverlening heeft miljarden dollars uitgegeven aan de overname van bezittingen van bedrijven als ABB en Abbey National. Nu is Aegon aan de beurt. Maar de Nederlandse verzekeraar is niet bepaald een bedrijf dat geen andere keus heeft dan het afstoten van belangen. Het concern zal een winst van 250 miljoen dollar boeken op de verkoop aan GE van het grootste deel van het in de hectische dagen van 1999 ingelijfde Transamerica Finance Corp. Dat strookt niet met de reputatie van GE als redder in de nood.

Als dit een opportunistische overeenkomst is, valt moeilijk uit te maken wie het best van de situatie heeft weten te profiteren. De af te stoten Transamerica-divisie is nooit van levensbelang geweest voor Aegon, maar maakte deel uit van een grotere transactie die de levensverzekeringsactiviteiten van Aegon op een hoger plan moest tillen. De prestaties van de divisie vertonen wel een stijgende lijn. General ElectricAls Aegon iets langer had gewacht, had het wellicht een hogere prijs kunnen bedingen.

In plaats daarvan heeft de verzekeraar ervoor gekozen haast te maken met een verkoop die de kwaliteit van zijn kapitaalbasis zal schragen ten koste van de winst op de korte termijn. Het is moeilijk de indruk te vermijden dat Aegon, met een AA kredietwaardigheidsstatus, zich afvraagt of de genomen stappen ter versterking van zijn kapitaalpositie voldoende zijn. Net als andere verzekeraars heeft het de dividenduitkeringen geschrapt en zijn kwetsbaarheid voor de aandelenmarkt verminderd. Maar volgens een recente schatting van Morgan Stanley rechtvaardigt de solvabiliteit van Aegon slechts een kredietwaardigheidsstatus op BBB-niveau.

De jongste overeenkomst zal de schuldenlast van het concern drastisch verminderen, waardoor Aegons kredietwaardigheid minder onzeker wordt. Dat verleent Aegon niet alleen meer manoeuvreerruimte als de markten opnieuw in de min schieten, maar biedt het concern ook een betere uitgangspositie voor uitbreiding van het marktaandeel als er weer meer wordt gespaard. En ondanks de opleving van de markten zijn beleggers nog steeds geneigd verzekeraars te belonen die een bredere kapitaalbasis tentoonspreiden. Niettemin zal het Aegon moeite kosten een nieuwe annulering van de dividenduitkeringen te rechtvaardigen.

Onder redactie van Hugo Dixon.

Voor meer commentaar:

zie www.breakingviews.com.

Vertaling Menno Grootveld.

    • Christopher Hughes