Advocaat Fireworks: meineed recherche

Advocaat G. Meijers wil dat twee rechercheurs die onderzoek hebben gedaan naar de vuurwerkramp in Enschede, alsnog worden vervolgd voor meineed. Het openbaar ministerie in Almelo heeft eerder besloten hiervan af te zien omdat er niet opzettelijk onder ede valse verklaringen zijn afgelegd. Meijers, raadsman van S.E. Fireworksdirecteur W. Pater, heeft het gerechtshof in Arnhem gevraagd deze beslissing te herzien.

De twee rechercheurs beschuldigden tijdens de behandeling van het hoger beroep in de strafzaak tegen de twee directeuren van het vuurwerkbedrijf S.E. Fireworks, collega-rechercheurs van sollen met bewijsmateriaal. Ook heeft de teamleiding volgens hen het onderzoek naar de oorzaak van de vuurwerkramp gemanipuleerd, door aanwijzingen voor betrokkenheid van onder meer de klusjesman en directeur W. Pater van het vuurwerkbedrijf onvoldoende te onderzoeken.

De beschuldigingen van de rechercheurs zijn onder ede tegengesproken door politiefunctionarissen. Volgens advocaat Meijers heeft een van beide partijen aantoonbaar gelogen. ,,Er zijn dermate tegenstrijdige verhalen afgelegd dat er wel één onwaar moet zijn.''

Volgens de advocaat hebben de ,,malle theorieën'' van de beide rechercheurs de behandeling van het hoger beroep overschaduwd en geleid tot ,,nutteloze zittingen waar niet echt aan waarheidsvinding is gedaan.''

De meineedprocedure is volgens hem van belang voor een mogelijke cassatie. Pater en mededirecteur R. Bakker van S.E. Fireworks zijn in cassatie gegaan tegen de gevangenisstraf van één jaar die hun door het gerechtshof is opgelegd. Volgens een woordvoerster van de Hoge Raad is de zaak nog niet in behandeling. Het duurt naar verwachting minimaal een jaar voordat er uitspraak wordt gedaan.