Zuster van Godett wordt premier

De zuster van de omstreden Antilliaanse politicus Anthony Godett, Mirna Louisa-Godett, wordt maandag beedigd als de nieuwe premier van de Nederlandse Antillen. Dat heeft de Frente Obrero Liberashon (FOL), de grootste partij op de Antillen, bekendgemaakt. Maurice Adriaens, de gevolmachtigde minister van de Antillen in Den Haag, heeft vanochtend bevestigd dat zijn partijgenote Louisa-Godett de regeringsploeg voorlopig gaat leiden.

Mirna Louisa-Godett (49) is de oudste zus van Anthony Godett (44), de leider van FOL, die geen premier kon worden omdat het openbaar ministerie hem verdenkt van onder meer corruptie. Anthony Godett kwam op 21 juli niet door de screening van de Veiligheidsdienst Nederlandse Antillen. Een dag later werd Ben Komproe, vertrouweling van Anthony Godett, voorlopig premier. Hij noemde zijn regering het kabinet-Godett omdat Anthony Godett de leiding zou overnemen als hij door justitie was vrijgesproken.

Vanaf maandag gaat Komproe aan het werk als minister van Justitie in het kabinet-Godett onder aanvoering van Mirna Louisa-Godett. Haar echtgenoot Johnny Louisa is voor FOL Statenlid (parlementariër). Louisa-Godett stond niet op de verkiezingslijst van FOL voor de eilandsraadverkiezingen van Curaçao van afgelopen mei, noch op die van de Statenverkiezingen van vorig jaar.

Volgens de Antilliaanse krant Amigoe is het geen unicum dat er een premier wordt benoemd die niet op de verkiezingslijst voorkwam. De krant schrijft dat ,,het PNP-kabinet van januari tot en maart 1994 werd aangestuurd door interim-premier Jandi Paula, die niet op de PNP-lijst had gestaan, maar die – naast zijn sympathie voor de PNP – werd aangezocht wegens zijn academische achtergrond en beschouwelijke karakter''.

Mirna Louisa-Godett is volgens Adriaens ,,door de screening gekomen'' van de Veiligheidsdienst Nederlandse Antillen. Kort voor bekend werd dat zij haar broer waarneemt als premier nam ze de telefoon op om deze krant iets over haar familie te vertellen. [Vervolg ANTILLEN: pagina 2]

ANTILLEN

'Anthony heeft een goed hart'

[Vervolg van pagina 1] Ze waren bij Godett met drie meisjes en drie jongens thuis. ,,En allemaal houden we heel veel van elkaar. We véchten voor elkaar.''

Hun vader Wilson `papa' Godett, de beroemde leider van de opstand tegen Nederland in 1969, is voor alle kinderen Godett nog steeds hét baken in hun leven, zegt Mirna Godett. ,,Juist als oudste kind probeer ik de eer van mijn vader hoog te houden, weet je. En mijn broers en zussen peper ik de hele tijd in dat zij dat ook moeten doen. Nóóit heeft onze vader iets aan corruptie of andere stomme dingen gedaan, zeg ik dan. Dus laten wij dat ook niet doen.'' Ook in naam van god, zegt ze, die per slot in hen allen woont.

Voor de integriteit van haar broer Anthony Godett, die vooralsnog geen premier kan worden omdat tegen hem een strafrechtelijk onderzoek loopt wegens corruptie, steekt ze ,,al mijn handen'' in het vuur.

,,Ik was zijn secretaresse toen hij nog gedeputeerde op het eiland was. Als hij toen iets verkeerds heeft gedaan, zou ik het moeten weten!'' Bovendien, zegt ze: ,,Anthony heeft een goed hart. Hij zou nóóit iets slechts doen.''

Veel opleiding heeft ze niet, voor een toekomstig premier. Alleen Ulo (Uitgebreid Lager Onderwijs). Maar hoe ging dat vroeger, zegt ze. ,,Neem Anthony. Die was als kleine jongen zó goed op school. Altijd negens. Hij mocht de vierde klas van de lagere school overslaan. Maar toen hij in de zesde kwam? Toen zeiden ze dat hij naar de ámbachtsschool moest – met zijn resultaten! Mijn vader heeft daar heel hard tegen gevochten. Uiteindelijk is hij op de mavo geplaatst, meer zat er niet in.'' Sindsdien, zegt ze, ,,weet de hele familie Godett dat er altijd onrechtvaardigheid tegen ons zal zijn. Al zijn we allemaal nóg zo slim.''

Dan moet ze weer aan het werk. ,,Een kusje! Doei!''