Verkoop dochter Aegon valt goed

De verkoop door Aegon van het grootste deel van Transamerica Finance Corporation viel vanochtend in goede aarde bij beleggers. Aegon boekt een boekwinst van circa 250 miljoen dollar. De opbrengst van circa 3 miljard euro wordt gebruikt om de schuldenlast van het concern te verlagen.

Het aandeel Aegon was vanochtend een van de grootste stijgers binnen de AEX-index. Na het koersbeweeglijke automatiseringsbedrijf Getronics was Aegon de grootste winnaar op het Damrak. Het aandeel noteerde rond het middaguur 4 procent hoger op 11,54 euro. Handelshuis Hagemeyer profiteerde verder van de maandag ingezette koersstijging en noteerde 3 procent hoger. Op het Damrak noteerde de AEX-index tegen het einde van de ochtend een stijging van 3 punten, ofwel 0,9 procent op 314 punten.

De index voor middelgrote fondsen werd aangevoerd door voedingsbedrijf Nutreco. Hoewel het bedrijf een groter verlies presenteerde dan verwacht en de omzet terugviel, boekte het aandeel Nutreco een koerswinst van bijna 7 procent. Het bedrijf had eerder al gewaarschuwd dat afschrijvingen een bres zouden slaan in het resultaat. Alle andere aandelen in de MidKap-index bleven gelijk of stonden op verlies. De index voor middelgrote bedrijven leverde 0,3 procent in en noteerde 303,39 punten. Ook vastgoedbelegger Rodamco Europa, dat aan de verwachtingen voldeed, moest inleveren: 0,3 procent.

Alle belangrijke aandelenmarkten in Europa noteerden winsten, maar geen enkele beurs wist boven de 1 procent uit te stijgen.

Een aantal financiële instellingen waaronder Credit Suisse zorgde voor een goede stemming. Die veranderde licht toen het nieuws over de bomaanslag in Jakarta bekend werd. Van een paniekreactie was geen sprake. Londen steeg 0,4 procent, Parijs 0,9 en Frankfurt 0,5 procent.

Credit Suisse, de Zwitserse bank die vorig jaar een miljardenverlies leed, kwam met kwartaalcijfers die veel beter waren dan verwacht. Het bedrijf heeft maatregelen genomen om weer winstgevend te worden. Het aandeel steeg meer dan 4 procent.

Op de valutamarkt belandde de koers van de euro na een lichte stijging in de buurt van het niveau van maandagmiddag. De Europese munt noteerde 1,1330 dollar, tegen een niveau van 1,1335 op gistermiddag.