Van de Leur fit voor WK turnen

De turnbond gaat met acht turnsters naar de wereldkampioenschappen die op 16 augustus in Anaheim (Californië) beginnen. Bondscoach Frank Louter kan daarbij beschikken over `kopvrouw' Verona van de Leur die voldoende hersteld blijkt om mee te gaan. De definitieve opstelling van de ploeg, Nederland mag met zes turnsters plus een reserve deelnemen, wordt ter plaatse bepaald.

Het herstel van Van de Leur, die langdurig kampte met botkneuzing in de enkel, was een opsteker voor Louter die gisteren de samenstelling van de groep bekend maakte. Behalve Van de Leur gaat ook de jonge Berber van den Berg mee naar de Verenigde Staten. Zij had last van een enkelblessure, maar ook zij is voldoende hersteld. Dat geldt niet voor Gabriëlla Wammes, die normaliter een belangrijke kracht zou zijn in het team. Zij ging onlangs door haar rug en heeft daardoor een trainingsachterstand. Wammes gaat wel mee naar Anaheim, omdat Louter hoopt dat ze deze achterstand in anderhalve week nog inloopt. In dat geval zou de coach haar kunnen inzetten in de landenwedstrijd.

Renske Endel, Suzanne Harmes, Loes Linders en Mayra Kroonen waren al eerder aangewezen. Brugspecialiste Laura van Leeuwen behoort ook tot de selectie. Inclusief Wammes reizen acht turnsters naar Amerika, Louter mag er slechts zes inzetten en één als reserve opvoeren.

Hoofddoel voor de turnsters is voldoen aan de eis voor olympische kwalificatie voor de ploeg. Daarvoor moeten ze bij de beste twaalf landen eindigen. Bij de laatste wereldkampioenschappen eindigde de ploeg als vijfde.

Zo hoog schat Louter de kansen door de blessureperikelen nu niet in. ,,We moeten de verwachtingen bijstellen. We gaan niet voor de medailles zoals bij de Europese kampioenschappen en bij de vorige wereldkampioenschappen.'' Tijdens het laatstgenoemde toernooi, in 2001 in het Belgische Gent, greep Endel zilver op de brug. Van de Leur grossierde later in eremetaal bij het EK in Patras en ook won zij zilver bij de WK toestelfinales, afgelopen jaar in Debrecen. Maar beiden zijn dit jaar nog niet vaak fit geweest.

,,We gaan bij deze wereldkampioenschappen de olympische kwalificatie veiligstellen'', stelt Louter. ,,We moeten bij de beste twaalf komen, daarna hebben we nog een jaar om ons op de deelname aan de Spelen voor te bereiden.''