Spanje: 50 graden in de zon

Het ijs is op. Beteuterd laat een jongetje aan de ijskraam in het zwembad Lago in Madrid het slechte economische nieuws op zich inwerken. Al meer dan een week kan de fabriek de vraag aan waterijsjes niet meer aan, vertelt de ijsmevrouw achter haar vrieskist.

Het is afzien in Madrid. Wie nog niet gevlucht is naar de kust of de bergen zoekt verkoeling in de talloze zwembaden van Spanjes hoofdstad om wat in het water te dobberen. Augustus is de traditionele vakantiemaand, maar nu het steeds gebruikelijker wordt slechts een week of twee vakantie op te nemen moet een groeiende groep de verstikkende hitte in de hoofdstad voor lief nemen.

Ook zonder de gemeentelijke thermometers te raadplegen, met hun vijftig graden in de zon, weten de achterblijvers dat deze hitte niet gezond is. Wie kan, blijft vanaf een uur of twaalf binnen en komt pas rond een uur of negen 's avonds weer te voorschijn. Favoriet zijn koele plaatsen als de metro of de grote musea. Zelfs het kantoor kan uitkomst bieden.

Maar het blijft behelpen: het dodental als gevolg van de warmte is reeds opgelopen tot acht. Niet alleen ouderen, ook jongeren die zo onvoorzichtig waren in de volle hitte door te werken waren het slachtoffer. De warmte veroorzaakt door concentraties ozon ook meer ademhalingsproblemen.

Ook de nachtrust moet er aan geloven: zonder airconditioning kunnen temperaturen van rond de 35 graden een benauwend effect hebben. Vluchten naar de kust brengt ook niet altijd redding: in het noordelijke Baskenland steeg het kwik tot de hoogste temperaturen in vijftig jaar. En wie in het noorden een frisse duik in de zee neemt, loopt een gerede kans vol met teervlekken van de gezonken olietanker Prestige op zijn badhanddoek te ploffen.

Bij de dichtbeluisterde praatprogramma's op de radio regent het nuttige tips. `Veel water drinken', weet de één. `Juist niet, daar droog je van uit', meent de ander. `Beter is afwisselen met sapjes en bier.' Over één ding lijkt iedereen het eens: werken in de zon moet ten sterkste worden ontraden. Maar dat is geen boodschap waarmee de vele honderden brandweerlieden, die dag en nacht in de weer zijn met bosbranden, geholpen zijn.