Software van Linux mag op computers voor geheime zaken

Software van Linux, het gratis alternatief voor Microsoft, is goedgekeurd voor gebruik in computers van de Amerikaanse overheid. Dat is vandaag bekendgemaakt door een Duitse verkoper van Linux en door IBM, dat heeft betaald voor de certificering.

De organisatie Common Criteria, een internationaal orgaan voor standaardisering van technologie, heeft de certificering uitgevoerd. Linux-software mag nu ook worden gebruikt door banken en door het Pentagon, het Amerikaanse ministerie van Defensie, op computers die gebruikt worden voor geheime of uiterst gevoelige processen. Hieronder vallen de Defensie-computers voor de toelevering van munitie, voedsel en brandstof aan Amerikaanse troepen. De certificering geldt de beveiliging van de software tegen inbraken door hackers.

Volgens aanhangers van Linux kan de certificering ertoe bijdragen dat sceptische overheden en bedrijven de door internationale programmeurs collectief ontwikkelde software als een alternatief te beschouwen voor het Windows 2000-besturingsprogramma van Microsoft. Linux krijgt een veiligheidscertificaat `laag tot gemiddeld' in vergelijking met het `gemiddeld tot hoog' van Windows 2000.

De vandaag aangekondigde goedkeuring geldt alleen voor één versie van Linux, ontwikkeld door het bedrijf SuSE Linux in het Duitse Neurenberg. Bovendien moet die software zijn geïnstalleerd op een bepaalde serie servers (hoofdcomputers) van IBM. Dat bedrijf heeft 500.000 dollar (441.000 euro) betaald voor het certificeringsproces bij Common Criteria.

,,Dit geeft ons een veel steviger ondergrond'', zei Nicholas Donofrio, een senior vice-president bij IBM. ,,Het opent nieuwe mogelijkheden die tot voor kort voor ons uitgesloten waren.'' Bij concurrent Microsoft zei Steve Lipner, een hoge functionaris belast met veiligheidszaken, dat het ,,voor hun een goede eerste stap is om gezamelijke certificeringscriteria na te streven en geloofwaardigheid voor hun producten te krijgen.''

Deskundigen verwachten dat er voor het doorsneekantoor weinig zal veranderen. De certificering geldt vooral voor geheime zaken.