Schuld Aegon lager na verkoop dochter in VS

Aegon verkoopt voor 5,4 miljard dollar (4,75 miljard euro) een onderdeel van zijn Amerikaanse dochter Transamerica aan het Amerikaanse conglomeraat General Electric. Dankzij de verkoop kan de Nederlandse verzekeraar zijn schuld aanzienlijk verminderen. Dat heeft Aegon vanochtend bekendgemaakt.

De transactie past in een verkoopgolf onder verzekeraars. De meeste verzekeringsbedrijven hebben hun financiële gezondheid het afgelopen jaar zien verslechteren door de sterke koersdalingen op de aandelenmarkten. Zij proberen hun positie nu te verbeteren door aandelen of bedrijfsonderdelen te verkopen.

Aegon probeerde de dochter (1.700 werknemers), gespecialiseerd in voorraad- en handelsfinanciering, al sinds 1999 van de hand te doen. De verzekeraar kocht het bedrijf toen als onderdeel van het grotere Amerikaanse Transamerica, dat het Nederlandse concern voor 9,7 miljard dollar overnam.

De verkoop aan General Electric (vliegtuigmotoren, financieringen, medische systemen) levert Aegon na aftrek van schulden en belastingen een boekwinst op van 220 miljoen euro. [Vervolg AEGON: pagina 13]

AEGON

Details verkoop volgen nog

[Vervolg van pagina 1] Aegon wilde vanochtend niet zeggen hoelang er onderhandeld met General Electric is. Komende donderdag zal het concern meer details bekendmaken bij de presentatie van de halfjaarcijfers. Aegon had de verkoop liever later deze week bekend willen maken, maar zag zich volgens een woordvoerder gedwongen de transactie eerder openbaar te maken omdat koersgevoelige informatie onverwijld gepubliceerd dient te worden door beursgenoteerde ondernemingen.

Schuldeisers van het te verkopen bedrijfsonderdeel zullen nog met de verkoop door Aegon moeten instemmen. De verzekeraar zal tot die tijd garant staan voor alle schulden van het te verkopen onderdeel. De verkoop zal naar verwachting eind dit jaar worden afgerond. Volgens Aegon droeg het verkochte bedrijfsonderdeel vorig jaar 94 miljoen euro bij aan de nettowinst van Aegon, exclusief rentelasten. Transamerica Finance Corporation droeg vorig jaar 51 miljoen bij aan de winst van Aegon. In dit dochterbedrijf resteren nu de scheepvaartactiviteiten. Aegon beheert nog een vloot van 674.000 zeecontainers (ultimo 2002) en meer dan 19.000 opleggers in Europa. Deze bezittingen staan voor circa 2,1 miljard dollar in de boeken. Aegon versterkte vorig jaar al een keer zijn vermogen met hulp van grootaandeelhouder Vereniging Aegon.

Gisteren werd bekend dat Achmea (Zilveren Kruis, Centraal Beheer) een deel van zijn aandelenbezit heeft verkocht.