Scandinavië: hitterecords aan flarden

Ook Scandinavië heeft het warm. De Noorse kuststad Bergen, bekend om de regenvlagen die binnenrollen vanuit de Atlantisch Oceaan, beleeft zijn warmste zomer sinds 1925. De gemiddelde temperatuur in juli was achttien graden. In Finland begon de hittegolf op 14 juli – sindsdien zijn er maar een paar minder warme dagen geweest.

De Finnen, grote houtproducenten, vrezen wel voor bosbranden nu de temperaturen dicht tegen de dertig graden aan liggen. In het zuidenoosten van Finland duurt de hittegolf (vanaf 25 graden) nu al tweeëntwintig dagen, een record. Al zevenenveertig mensen zijn verdronken, nu velen verkoeling zoeken in de meren.

In Kopenhagen heeft men van de nood een deugd gemaakt. Else Smith, hoofd van de afdeling epidemiologie van Statens Serum Instituut zou echter niet durven spreken van een hittegolf. ,,Het is een mooie zomer, maar geen hete.'' De Denen legden een hele beach club aan met de naam `Luftkastellet' of Luchtkasteel. Tonnen hagelwit zand werden aangevoerd vanuit Jutland en langs de toeristische kades in Kopenhagen gelegd. Het idee is een groot succes. Kinderen hebben er een gigantische speeltuin bij, zelfs de kroonprins komt regelmatig langs.

Volgens dokter Harald Siem van het Noorse ministerie van Volksgezondheid hebben de voor Noorwegen uitzonderlijk zachte temperaturen voor de Noren weinig nadelen en zelfs bijna alleen maar voordelen. ,,Als de dagelijkse temperaturen de Europese gemiddelden benaderen, is dat goed voor sport, buitenleven en sociaal verkeer. En de mensen drinken wat meer bier.''

De Finnen mogen dan al goed kunnen zweten in de sauna, maar aan de huidige hittegolf zijn ze niet gewend. Ook zijn er nog die het niet warm genoeg hebben. Toegejuicht door drieduizend enthousiaste fans namen afgelopen weekeinde in het Zuid-Finse Heinola 115 mensen deel aan de wereldkampioenschappen sauna. Doel: zo lang mogelijk in een sauna van 110 graden zweten. De Wit-Russische Natalja Trifanova won de wedstrijd bij de vrouwen: ze zat dertien minuten in de zweethut. Bij de mannen mag de Fin Timo Kaukonen zich de saunakoning noemen. Hij hield het iets meer dan zestien minuten vol.