Publieke werken van de nieuwe man

Wee de baas. Wim Kok geeft na jarenlange publieke dienst in het bedrijfsleven zijn visitekaartje af. De commissarissen van TPG (post & logistiek), waaronder Kok, hebben het verantwoordelijke bestuurslid van de kwakkelende logistieke divisie van TPG, Roberto Rossi, aan de dijk gezet.

Hij krijgt nog wel de contractueel afgesproken gouden handdruk mee, zo'n 2 miljoen euro. Maar zijn opvolger David Kulik wordt alvast gebonden aan de voorstellen van de commissie Tabaksblat, die een waslijst dwingende aanbevelingen heeft gedaan voor nog beter Nederlands ondernemingsbestuur. De nieuwe man bij TPG krijgt een contract van vier jaar met een gouden handdruk ter waarde van één jaarsalaris.

Een mooie opsteker voor het werk van de commissie Tabaksblat, een gezelschap bestuurders, beleggers en experts, maar zonder vakbewegingsvertegenwoordiger. Tot begin september mogen burgers en bedrijfsmanagers reageren op de voorstellen, daarna volgen de definitieve aanbevelingen. Tabaksblat verlangt invoering vanaf volgend jaar.

Achter de schermen wordt hard gewerkt. Tabaksblat was onlangs even op de koffie bij minister Zalm van Financiën, die zich inmiddels publiekelijk achter de voorstellen heeft geschaard. Zalm is geen belangenloze opinieleider: de staat bezit grote aandelenpakketten in beursgenoteerde bedrijven als TPG, KPN en PinkRoccade.

Maar één TPG maakt nog geen nieuwe lente. Al was het maar omdat Tabaksblat zelf president-commissaris is van TPG. Op zijn website vermeldt TPG inmiddels al expliciet hoe onafhankelijk al zijn commissarissen zijn.

Het lijkt vanzelfsprekend dat de naamgever van een commissie voor modern ondernemingsbestuur in de praktijk instemming krijgt van zijn meest directe collega-commissarissen. Maar zo werkt het niet in Nederland. Verzekeraar Aegon voldeed tot een jaar geleden bijvoorbeeld niet aan de aanbeveling over aandeelhoudersinvloed van de commissie Peters, de vorige commissie die modern ondernemingsbestuur in Nederland propageerde. Ook al was voorzitter Peters voormalig bestuursvoorzitter en later commissaris van Aegon. Tabaksblat was overigens jarenlang gewoon commissaris en is nu president-commissaris van Aegon.

De samenstelling van de raad van commissarissen van TPG geeft de optimisten nog meer hoop. In de raad zitten invloedrijke mannen als Halberstadt (commissaris bij KPN) en Hommen (bestuurslid Philips, commissaris Ahold). Volgende klus voor commissaris Kok: de verhoging van de beloning van de ING-top. Kwartje?

    • Menno Tamminga