PSV handhaaft doelstellingen ondanks tekort

PSV sloot het vorige seizoen af met een verlies van circa tien miljoen euro. De versterkingen die trainer Guus Hiddink vroeg bleven daarom uit. PSV handhaaft wel zijn doelstellingen.

Terwijl Ajax en Feyenoord deze zomer te maken kregen met een groot aantal mutaties in de spelersselecties, bleef in de gelederen van landskampioen PSV nagenoeg alles bij het oude. Of dat sportief nu een voor- of een nadeel is, zal het komende seizoen uitwijzen. Financieel blijkt consolidatie echter geen gunstige ontwikkeling in het topvoetbal. Mede door het uitblijven van transferinkomsten sloot PSV het kampioensjaar af met een tekort van tien miljoen euro. Ook de vroege uitschakeling in de Champions League, de te grote spelersselectie en de verkoop van een parkeerterrein die niet doorging waren hier debet aan. Voorzitter Van Raaij sprak gisteren op de open dag van de Eindhovense club overigens de verwachting uit die laatste transactie alsnog doorgaat. Een projectontwikkelaar heeft waarschijnlijk 10 tot 15 miljoen euro over voor het stuk grond naast het Philips Stadion. De begroting van PSV blijft derhalve gehandhaafd op 52 miljoen euro.

Niettemin voert de raad van commissarissen van PSV een zeer zuinig beleid als het gaat om eventuele versterkingen die coach Hiddink nodig acht voor zijn selectie. Met name aan de linkerkant kan hij zeker in kwantitatief opzicht wel wat aanvulling gebruiken. Linksback Jan Heintze zette immers op 39-jarige leeftijd een punt achter zijn loopbaan. En linkerspits Georgi Gakhokidze werd ingelijfd door FC Twente. Maar PSV ontbeert transferinkomsten om de selectie adequaat te kunnen aanvullen. De uitschakeling in de eerste ronde van de Champions League speelde daarbij een grote rol. Niet alleen werden miljoenen euro's aan premies misgelopen, ook mist PSV op de transfermarkt kennelijk de uitstraling die Ajax door het bereiken van de kwartfinales wel weer terugkreeg. Zo kon het gebeuren dat spelers als Mateja Kezman en Mark van Bommel nog steeds in de wachtkamer zitten van het internationale voetbal.

Pas als een PSV'er met een forse afkoopsom vertrekt gaat de hand van de knip en krijgt Hiddink de financiële ruimte om te gaan `shoppen'. Alhoewel voorzitter Van Raaij er fijntjes opwees dat PSV al vorig seizoen met Young-Pyo Lee en Ji-Sung Park twee Zuid-Koreanen in huis haalde. Zij kostten de club dan wel geen vermogen aan transfergeld, qua salaris drukken ze behoorlijk op de begroting. In de huidige transferperiode mocht Hiddink tot nog toe alleen reservedoelman Rob van Dijk aantrekken. De Achterhoeker wierp bij Giovanni van Bronckhorst een balletje op omdat hij in hem zijn ideale linksback ziet, maar de ex-Feyenoorder geeft er de voorkeur aan eerst bij zijn huidige werkgever Arsenal te proberen een basisplaats te veroveren. Daarbij mag je je afvragen hoe lang Van Bronkchorst met het oog op het Nederlands elftal en een EK daarvoor de tijd wil nemen. Hiddink: ,,Toch moet ik dit standpunt respecteren. Al vraag ik me wel eens af waarom sommige spelers liever ergens als nummer 25 op de tribune gaan zitten dan dat ze financieel een stapje terug doen om te kunnen voetballen.''

Hiddink heeft nadat Van Bronckhorst niet haalbaar bleek Arthur Numan hoog op zijn prioriteitenlijstje staan. Hij leerde de voormalige verdediger van Glasgow Rangers goed kennen in zijn tijd als bondscoach bij het Nederlands elftal. Numan is in principe gestopt, maar voor een mooi avontuur in de Verenigde Staten, Engeland of Spanje wil hij zijn loopbaan nog wel vervolgen. Voorlopig besteedt de 33-jarige Heemskerker zijn tijd liever aan z'n pas geboren baby en lijkt de kans dat hij terugkeert bij PSV, dat wel wat routine kan gebruiken, niet al te groot.

Het feit dat PSV zich niet roerde op de transfermarkt, heeft in elk geval geen negatieve invloed gehad op de resultaten in de voorbereiding. Hiddink koos ervoor om in Zuid-Korea en Engeland oefenwedstrijden te spelen tegen sterke tegenstanders. En zo min mogelijk tegen Nederlandse polderteams. Van de acht wedstrijden tegen gerenommeerde tegenstanders werd alleen van Nacional uit Uruguay verloren. Hiddink probeerde speelsystemen uit met twee en zelfs drie spitsen. Hij ziet in de nu definitief ingelijfde Jordi Hoogstrate op termijn een mogelijke opvolger voor Mark van Bommel. ,,Gezien de kracht en handelingssnelheid moet hij zijn rol op het middenveld kunnen overnemen. Maar nu is hij er mentaal en door zijn gebrekkige ervaring en explosiviteit nog niet aan toe. Als Van Bommel of Kezman voor het sluiten van de transfermarkt alsnog vertrekken, heb ik zeker in de Champions League een probleem.''

De doelstelling van de mondiale coach van het jaar is er op gericht om ,,te overwinteren'' in het kampioenenbal van de UEFA. ,,Maar dit streven moet geen obsessieve benadering opleveren. PSV dient op meerdere fronten te kunnen strijden. We gaan ook weer zwaar inzetten op de landstitel.'' Hiddink beloofde dat PSV zich niet meer laat afslachten in de Champions League zoals vorig jaar in de thuisduels met Arsenal (0-4) en Dortmund (1-3). ,,We hebben er de afgelopen weken volop aan gewerkt om dit te voorkomen.''

Hoe hij zijn team in het nieuwe seizoen gaat volgen is nog even de vraag. Mogelijk treedt Hiddink toe tot de directie van PSV en dan zal hij als technisch directeur de wedstrijden bekijken vanaf de tribune. Erwin Koeman en Fred Rutten nemen dan de honneurs in de dug-out waar. ,,Het is niets nieuws. Rinus Michels deed het vroeger zelfs vanaf het dak van het stadion'', stelt Hiddink.

    • Erik Oudshoorn