Prins wil klaarheid van Walt Disney

De Saoedische prins Al-Waleed bin Talal eist opheldering van Walt Disney Company over de steun aan Disneyland Parijs (Euro Disney). De investeringsmaatschappij van Al-Waleed is na het Amerikaanse moederbedrijf de grootste aandeelhouder in Euro Disney, dat vorige week een omzetverlies van 7 procent over de afgelopen drie maanden meldde.

De Britse zakenkrant Financial Times schreef vanmorgen dat Kingdom Holding Company, het investeringsvehikel van de Saoedische prins, bezorgd is dat een aflossing van 167,7 miljoen euro aan Walt Disney, die Euro Disney in juni 2004 zou moeten betalen, in gevaar komt. Euro Disney heeft een totale schuld van 1,7 miljard euro uitstaan bij Walt Disney en andere financiers. Al-Waleed zou van Walt Disney, die 39,1 procent van de aandelen van Euro Disney bezit, de verzekering willen hebben dat steun voor de Europese tak van het bedrijf blijft bestaan. De prins bracht eerder al zijn eigen aandeel in Euro Disney terug van 24,7 procent tot 16,3 procent.

Al-Waleed zal deze of volgende maand een ontmoeting hebben met André Lacroix, de bestuursvoorzitter van Euro Disney en met Jeffrey Speed, de financiële man. Speed verving onlangs Serge Naîm, die naar verluidt het veld moest ruimen wegens de tegenvallende resultaten. In de woorden van Euro Disney heette het gisteren dat Naîm was vertrokken ,,om elders zijn carrière voort te zetten''.

Euro Disney, dat in april 1992 zijn deuren bij Parijs opende, kampte vanaf het begin met tegenvallende bezoekersaantallen en hoger dan verwachte kosten. Vorig jaar opende het bedrijf een nieuw themapark bij Euro Disney, de Walt Disney Studios, maar dit heeft nog niet tot een ommekeer van het resultaat geleid.

Het moederbedrijf Walt Disney, dat ook mediabelangen heeft, maakt wel winst. Walt Disney maakte vorige week bekend in het derde kwartaal van het gebroken boekjaar 10 procent meer winst te hebben behaald dan in dezelfde periode een jaar eerder. De winst kwam uit op 400 miljoen dollar (352 miljoen euro).